Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara przypada na 1. piątek sierpnia. Piwo wbrew pozorom ma wiele zalet, chociaż nie można pić go zbyt często. Wszystko z umiarem!
Pierwsze piwa wytwarzano już w starożytnej Mezopotamii. Wiemy o tym, ponieważ Sumerowie na glinianych tabliczkach spisali przepis na piwo orkiszowe. Wytwarzano je z chleba i wody. Często do smaku dodawano do niego zioła lub miód. Co ciekawe, Sumerowie produkowali mocne i ciemne piwo dla mężczyzn oraz słabsze, jasne, dla kobiet.
Piwo – rodzaje piwa
Piwo niejedno ma imię. Gatunki złocistego trunku dzielimy ze względu na odmienne składniki wykorzystywane do produkcji, technologię wytwarzania napoju oraz profil smakowy (i aromatyczny).
Rodzaje piwa ze względu na rodzaj użytych drożdży:
- ale – piwo górnej fermentacji – fermentacja ta odbywa się w wyższych temperaturach. Piwa ale zwykle mają większą zawartość alkoholu. Charakteryzują się większym bogactwem smakowym i aromatycznym. Do rodzajów tego piwa zalicza się m.in. Porter, Pszeniczne, Pale ale, Stout i piwa Klasztorne.
- lager – piwo dolnej fermentacji – tego typu piwo fermentuje w niższych temperaturach, cechuje się czystym, pełnym smakiem. Do przykładów tego rodzaju piwa możemy zaliczyć: Pilzner, Lager i piwo Koźlak.
![+18 Jakie piwo powinieneś wybrać jako następne? [QUIZ]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/cf/ea/5b62f33c5329e_o.jpg?1533211453)
Piwo a zdrowie. Ile kalorii ma piwo?
Piwo jest dosyć kaloryczne. W 100 g złocistego trunku znajduje się ok. 44 kcal. Kaloryczność piwa wynika z zastosowania cukrów przy produkcji płynu (skrobia ziaren zbóż) oraz alkoholu. Nie bez przyczyny mówi się o tzw. „piwnym brzuszku” wynikającym ze spożywania nadmiernych ilości piwa.
Warto jednak podkreślić, że szyszki chmielu, które są dodawane do beczki piwnej, cechują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Działają bakteriobójczo oraz przeciwnowotworowo. Żywice chmielu – humulina oraz lupulina – są używane jako leki. Humulina jest środkiem uspokajającym i pobudzającym apetyt. Lupulina może być stosowana w leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych, skurczów jelit oraz nerwic wegetatywnych.
Wielu lekarzy podkreśla, że piwo ułatwia trawienie potraw zawierających dużą ilość węglowodanów.
Ile piwo ma kalorii? Po co są kropki na puszkach? Jeśli spęd...
Piwo a zdrowie. Kiedy nie można pić piwa?
Piwo spożywane w umiarkowanych ilościach nikomu nie powinno zaszkodzić. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań do spożywania złocistego trunku. Można do nich zaliczyć:
- ciążę,
- zbyt młody wiek, gdy organizm jeszcze się rozwija,
- cukrzycę,
- podagrę,
- marskość wątroby,
- owrzodzenie żołądka (lub dwunastnicy),
- zapalenie trzustki (ostre i chroniczne).
Czy istnieje piwo bezalkoholowe?
Piwo bezalkoholowe ma być wyjściem z sytuacji, gdy konieczne jest zachowanie stanu trzeźwości, a ciągle ma się ochotę na posmakowanie złotego trunku. Co prawda w sprzedaży istnieje sporo tego rodzaju piw, ale trzeba się mieć na baczności. Reklamodawcy mogą wprowadzać w błąd. „Piwo bezalkoholowe” tak naprawdę nie oznacza zupełnego braku alkoholu w składzie. Polskie przepisy dopuszczają używanie pewnej jego ilości. Żeby piwo mogło się nazywać „bezalkoholowym” może mieć maksymalnie 0,5% alkoholu.
Polski fast food - znacie te kultowe smaki? Nie spodziewalib...
Alkohol może prowadzić do nałogu!
Częste i systematyczne picie alkoholu może prowadzić do nałogu alkoholowego.
Jeśli podejrzewasz u bliskiej osoby problem z alkoholem:
- Skieruj ją do poradni psychologicznej, która specjalizuje się w tego typu pomocy. Specjaliści dobiorą najlepszą terapię.
- Wspieraj na każdym etapie procesu wyjścia z nałogu.
- Skieruj na odwyk.
- Zaproponuj spotkania w grupie wsparcia AA (Anonimowych Alkoholików)
- Rodzinie i bliskim alkoholika grozi współuzależnienie. Jeśli potrzebujesz pomocy - zgłoś się do najbliższej poradni psychologicznej.
.
801 033 242
Wspólnota Anonimowych Alkoholików
Infolinia czynna od 8:00 - 22:00