https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Adam Gessler buduje imperium pod Wawelem

Marian Satała
Za miesiąc z szyldu Hotelu Francuskiego zniknie marka "Orbis", pozostanie Gessler
Za miesiąc z szyldu Hotelu Francuskiego zniknie marka "Orbis", pozostanie Gessler Jan Hubrich
Adam Gessler rozwija skrzydła w Krakowie. Od 1 sierpnia jest właścicielem restauracji w Hotelu Francuskim - słynnym obiekcie przy ul. Pijarskiej, który w przyszłym roku święcił będzie 100. urodziny. W czwartek przejął kamienicę Pod Pawiem przy sąsiedniej ul. św. Jana 30. Chce tam odtworzyć warzelnię piwa. Oprócz tego szykuje się do przejęcia całego hotelu.

Zobacz także:

- Na stulecie, 1 kwietnia, zaproszę do mojego hotelu wszystkich polskich stulatków - a w samym Krakowie jest ich 163, wszystkich złotych medalistów olimpijskich i oczywiście znaczących gości, którzy mieszkali w Hotelu Francuskim. Stoły ustawimy również na ulicach Pijarskiej i św. Jana. Do samego Rynku. Będzie szampan i pyszne jedzenie - snuje plany na przyszłość Adam Gessler. Spodziewa się, że formalności związane z zakupem hotelu dopnie do Bożego Narodzenia.

Hotel Francuski ma 42 pokoje. Restauracja może gościć 150 osób, ale dopiero po dołączeniu do niej tych pomieszczeń kamienicy Pod Pawiem, gdzie do niedawna funkcjonowała restauracja Polskie Jadło Jana Kościuszki.

- Ta kamienica to największy skarb - utrzymuje Gessler. - Szczególnie cieszę się z piwnic, gdzie zamierzam odtworzyć warzelnię piwa. Działała tu od 1463 do 1897 roku, bazując na wodzie z Prądnika. Piwo będzie tu produkowane i sprzedawane w limitowanych certyfikowanych butelkach oraz beczkach.

Gessler przejął również kamienicę przy ul. Pijarskiej 11, należącą kiedyś do Hotelu Francuskiego. Urządzi w niej sklep z garmażerką, bulionami i zupami, konfiturami, zaprawami. Będą też mięsa przygotowane do pieczenia w domu.

Z kolei lokal na rogu ulic św. Jana i św. Tomasza restaurator wynajął od Hotelu Grand. Tam chce stworzyć "Szybkiego Gesslera". W środku będzie miejsce dla kucharzy, wokół nich miejsca zajmować będą goście, nawet 50 osób. - Mogą pokazać obsłudze, co chcieliby zjeść. Dostaną to natychmiast. Będzie gorące i świeże - zachwala Adam Gessler.

Restaurator podkreśla, że potrawy będą przygotowywane z małopolskich produktów. - Mam taką zasadę, że gotujemy z tego, co rośnie i żyje w promieniu 50 km od restauracji - opowiada Gessler. - Kupujemy produkty na Starym Kleparzu. Sprowadzamy sery z gór, a karpia z Zatora. Dziczyznę dostarczają myśliwi spod Krakowa, warzywa rolnicy spod Wadowic. Chleb i bułki pieczemy sami. Dałem ogłoszenie, że zatrudnię kucharzy. Zgłosiło się 20 najlepszych. Uczymy się, jak odczytywać małopolską kuchnię - opowiada.

Restauracja w Hotelu Francuskim będzie czynna przez całą dobę. Podobnie jak lokal w Grandzie.

Imperium Adama Gesslera to hotele w Londynie, w Warszawie i teraz w Krakowie, a także znane stołeczne restauracje, m.in. U Kucharek na Krakowskim Przedmieściu i U Kucharzy przy ul. Ossolińskich (ta restauracja ma także filię w Londynie).

Restaurator pracuje razem z synami Mateuszem i Adamem.

Zobacz zdjęcia ślicznych Małopolanek! Wybierz z nami Miss Lata Małopolski 2011!

Głosuj na najlepsze schronisko Małopolski

Mieszkania Kraków. Zobacz nowy serwis

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Komentarze 14

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

a
anna-gość przypadkowy
Łażąc z mężem po Krakowie trafiliśmy do restauracji na rogu św.Jana i św.Tomasza. I dzięki Bogu! Poprzedniego dnia jedliśmy coś może i smacznie, ale w nieciekawej atmosferze w innym lokalu. Rozczarowanie, z takim wrażeniem o kulinarnej stronie Krakowa mieliśmy wracać do Warszawy. A tu zaskoczenie - prosty wystrój, profesjonalna obsługa, pyszne jedzenie przygotowane na naszych oczach. Kultura podania prostego, niezwykle smacznego jedzenia sprawiała, że chciałoby się raz jeszcze usiąść przy stole w tym miejscu i zjeść kolejne danie z karty, na której niewiele propozycji, ale jakże smacznie przyrządzonych i elegancko podanych. Smak kaczki i towarzyszących jej jabłuszek do dziś czuj na podniebieniu. Chciałabym móc częściej jadać w takiej aurze obsługi i smaczności. Niestety, takich miejsc zapewne jest niewiele na mapie Polski. Polecam i nie interesuje mnie, ile milionów właściciel winien jest jakiemu miastu.
T
TVR
Zwykły złodziej i oszust.
M
Mika
W Warszawie Gessler jest winien 20 mln złotych niezapłaconych czynszów. Jest to po prostu złodziejstwo i wyłudzenie pieniądzy od wszystkich podatników
50 km
Ludzi traktuje jak najgorszych, nie ma wykwalifikowanych kucharzy bo nie placi im pensji. Sa pracownicy co po dwa miesiace czekaja na pensje i nic nie otrzymuja i musza sie jeszcze prosic zeby co kolwiek dostac. A co do produktow to made in makro chociaz miesci sie w okregu 50 km zalezy do ktorego sie pojedzie w krakowie.
p
pracownik
w krakowie ma restauracje a w warszawie nie płaci pracownikom , którzy masowo się zwalniają .
zwodzi wszystkich ,obiecuje a pieniedzy nie ma ,.Zatrudnia wszystkich na lewo ,bez umowy o prace ,
na lewo jedzie z prądem , nie płaci za zamówione towary ,.Rozpacz typowy żyd .
w
wierzyciel
'Imperium' Pana Gesslera z pewnością jest stworzone z funduszy wyłudzonych od osób trzecich,
Pan Gessler nie ma w zwyczaju oddawać swoich długów. Jestem osobą tym doświadczoną!
p
patriota
Krakow to kolebka histori i sztuki,pozwolmy zachowac mu suwerennosc z dala od klamstwa i obludy.Nie dajmy sie oszukac "imperium" pana Gesslera.
m
matis
który zna sie na wazeliniarstwie a mimo to, Gessler go nie chce u siebie widzieć:)
r
roisin murphy
Dlaczego formalności ma dopiąć dopiero w grudniu? Jak się jest wypłacalny to finalizacja transakcji powinna trwać 2-3 tygodnie.
Panie redaktorze, trochę więcej rzetelności w gloryfikowaniu takich "przedsiębiorców".
Pytam więc skąd te peany na temat tego gościa, po co pisać takie pierdoły, które zwyczajnie śmierdzą dziennikarską wazeliną. W Krakowie nawet gołębie się z tego śmieją.
g
gość
Ciekawe kto dał 2 kciuki w dół ;)? - na pewno nie pracownicy z notorycznie niewypłacanymi w terminie pensjami
k
keks
Ja napewno wpadne!
j
janek
czy według warszawskiej metody ?
B
Baboon
Rzygam już tymi geslerami
b
byly pracownik
Panie Adamie proszę przejąć jeszcze restaurację na rogu Rynku i Wiślnej od kobiety , która swoją fortunę buduje na krzywdzie ludzkiej ....

Wybrane dla Ciebie

Cyberataki GRU uderzają w Polskę. Firmy, logistyka i zwykli użytkownicy na celowniku

Cyberataki GRU uderzają w Polskę. Firmy, logistyka i zwykli użytkownicy na celowniku

Poważny wypadek w Czerwiennem. Ciężarówka zderzyła się z autem osobowym.

Poważny wypadek w Czerwiennem. Ciężarówka zderzyła się z autem osobowym.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska