
Muchomor wiosenny (Amanita verna) - śmiertelnie trujący
Średnica i kolor: 5-10 cm. Kolor biały, z czasem może przybierać żółtobrązową barwę na wierzchołku.
Blaszki: szerokie i białe.
Trzon: może osiągać 12 cm wysokości. Biały, zwężający się ku górze. Podstawa trzonu otoczona jest błoniastą pochwą.
Miąższ: biały, smak lekko słodki.
Występuje głównie w lasach liściastych na glebach wapiennych.

Gołąbek agrestowy (Russula queletii) - niejadalny
Średnica i kolor: 5-8 cm średnicy. Zazwyczaj barwy ciemnoczerwonej lub purpurowej. Po czasie zabarwienie zostaje tylko na środku kapelusza.
Blaszki: Białawe lub woskowożółte, przyrośnięte przy trzonie, ściśnięte.
Trzon: 8 cm wysoki, 1-2 cm gruby. Rozszerza się ku dołowi. Często barwy purpurowoczerwonej lub karminoczerwonej.
Miąższ: Koloru szarego, lecz pod skórką ma kolor podobny do kapelusza. Palący w smaku, pachnie kompotem agrestowym.
Występuje na glebach wapiennych, zwłaszcza w lasach iglastych.

Pieczarka karbolowa (Agaricus xanthodermus) - trujący
Średnica i kolor: 4-15 cm średnicy. Kolor biały, na środku kapelusza może być lekko beżowy. Po uszkodzeniu przebarwia się miejscowo na żółto.
Blaszki: na początku cienkie blaszki przybierają kolory różu i bieli. Z czasem stają się czekoladowobrunatne.
Trzon: może osiągać wysokość 12 cm. Trzon jest koloru białego, smukły. Po naciśnięciu staje się chromowożółty.
Miąższ: koloru białego, lecz po przekrojeniu staje się żółty. Nieprzyjemny w smaku. Zapach przypomina atrament lub karbol.
Występuje w lasach liściastych i iglastych, w parkach oraz na łąkach.

Muchomor zielonawy sromotnikowy - niejadalny. Gatunek silnie trujący, nawet przy zaawansowanym leczeniu spożycie bardzo często kończy się śmiercią.
Kapelusz
Średnica 5-15 cm.
Trzon
Wysokość do 15 cm, grubość do 2 cm.
Występuje najczęściej w lasach liściastych, także w mieszanych; rośnie pojedynczo, lub w małych grupkach. Najczęściej rośnie pod dębami, ale także pod wieloma innymi gatunkami drzew: buki, kasztanowce, brzozy, leszczyny, graby, sosny i świerki