Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka wielkanocna. Przepis na tradycyjną wielkanocną babkę drożdżową Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Babka wielkanocna. Przepis na tradycyjną babę drożdżową od Koła Gospodyń Wiejskich.

Babka wielkanocna. Przepis na tradycyjną wielkanocną babkę drożdżową Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Jak zrobić tradycyjną babę drożdżową na Wielkanoc? Podpowiadają panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Po rezurekcji w Wielką Niedzielę, w której biorą udział członkinie KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) i złożeniu sobie życzeń, jak najprędzej udają się do domów na święcone, czyli oczekiwaną od wielu dni ucztę wielkanocną. Poprzedza ją ceremonia dzielenia się poświęconym jajkiem i wzajemne życzenia. Śniadanie świąteczne trwa zazwyczaj wiele godzin. - Baby drożdżowe pieczemy według sprawdzonych receptur. Wśród nich pierwsze miejsce zajmują baby drożdżowe i ucierane - mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 żółtek plus jedno jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • cukier puder do posypania
  • sok z cytryny

Wykonanie
Drożdże wymieszać z połową szklanki mleka, odstawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzeć mikserem na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wlać masło. Wyrobić aż ciasto wchłonie masło. Dodać wypłukane rodzynki, ponownie odstawić do wyrośnięcia aż ciasto potroi objętość. Formę wysmarować, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć z formy na kratkę.
Pieczenie bab, wsadzanie ich do pieca, studzenie i lukrowanie to cała skomplikowana ceremonia. Kiedy wyrabiamy ciasto, a zwłaszcza kiedy odstawiamy do wyrośnięcia, nie wolno chodzić po kuchni, otwierać drzwi i okien, by nie zrobić przeciągu. Nie wolno w tym czasie trzaskać drzwiami, głośno rozmawiać, by baba nie opadła lub nie dostała zakalca.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska