18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bez rewolucji. Wielkanoc według Magdy Gessler

Magdalena Stokłosa
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć świeżo tartego chrzanu, wieprzowiny, nóżek. Konieczny jest żurek i biała kiełbasa - najlepiej robiona przeze mnie - mówi Magda Gessler

Co zgodnie z tradycjami polskiej kuchni powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Chodzi o to, co "nasze", a nie zapożyczone z innych krajów.
To biały obrus, dużo hiacyntów, zapach bukszpanu, świeżo posianego owsa. Najlepiej, aby na stole było mnóstwo kwiatów, zielonych wianków. Wielkanoc to sezon na tulipany. To także jajka na twardo, w ogóle dużo jajek, dużo zielonego, dużo świeżego powietrza i borówek. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć świeżo tartego chrzanu, wieprzowiny, nóżek. Konieczny jest żurek i biała kiełbasa - najlepiej robiona przeze mnie (śmiech). Musi być coś słodkiego, na przykład sernik, pascha. No i oczywiście wielka baba, najlepiej dużo bab - takich siakich, owakich. To właśnie jest Wielkanoc!

Tak Wielkanoc i świąteczny stół wygląda też w domu Magdy Gessler?
To stół wielkanocny Polski przedwojennej. Była też ćwikła, chrzan w wielu potrawach no i nalewki.

Jakieś konkretne?
Różne, byle owocowe. Są bardzo wskazane do wieprzowiny. Wspaniałe są nalewki z czarnej porzeczki, z czerwonej oraz z malin.

Wielkanocne przysmaki albo sposób ich przygotowania jest różny w różnych częściach Polski? Czy sekret udanego żurku jest wszędzie taki sam?
Każda gospodyni ma swoje sekrety udanych potraw. Do tego dochodzą regionalne zwyczaje, przyprawy. Małopolska to na przykład kminek i czarnuszka. Kuchnia w tym regionie jest mieszanką kuchni różnych krajów, głównie Austrii. Słynne są tutaj chociażby zupy na serwatce, a ja uważam, że wszystko co kwaszone, słone, kiszone, z czosnkiem i kminkiem jest absolutnie genialne.

Czego nie może zabraknąć na Wielkanoc u Magdy Gessler?
Jest wszystko to, co wymieniłam na początku. Jednak zawsze sama robię białą kiełbasę.

Jak robi się białą kiełbasę domowym sposobem?
Ubija się wieprzowinę z cielęciną, dając jej "klapsy" z rosołem, dodając ziele angielskie, majeranek i czosnek grubo siekany z dużą ilością tłuszczu z podgardla. Ma sikać! Tym wszystkim nadziewamy naturalne jelita.

Co jest Pani ulubionym przysmakiem wielkanocnym?
Uwielbiam jajka na twardo z majonezem albo jajka faszerowane po polsku (przepis poniżej w ramce).

Jest Pani protestantką. Czy świąteczne zwyczaje protestantów różnią się od tych znanych u katolików?
Jest bardzo podobnie, a kulinarnie nie ma chyba żadnych różnic.

Koszyk ze święconką również jest taki sam?
W koszyku jest to samo, tylko po godzinie dwunastej chodzi się z nim wokół kościoła i całuje kogo się chce. Zawartość konkretnego koszyka zależy wyłącznie od zamożności danego domu.

Trwa plebiscyt na Superpsa! Zobacz zgłoszonych kandydatów i oddaj głos!

Wybieramy najpiękniejszy kościół Tarnowa. Sprawdź aktualne wyniki!

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska