Magdalena i Stanisław Romkowie to gotujące małżeństwo. Prowadzą bloga
Kuchenne Wariacje, gdzie ostatnio królują wypieki bezglutenowe.
Składniki na spód
- 90 g mąki ryżowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki z tapioki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 350 g śliwek
- 15 g mielonych orzechów włoskich
- 15 g cukru
- 20 g mąki ryżowej
- 15 g masła
Wykonanie
Śliwki wymyć, pokroić na połówki, wyciągnąć pestki i odstawić.
Następny krok to przygotowanie kruszonki. Rozpuścić w rondelku masło. W miseczce wymieszać razem cukier, mąkę oraz orzechy. Mieszankę zalać roztopionym masłem i wymieszać do połączenia - powinny zrobić się grudki. Odstawić kruszonkę na bok i przygotować ciasto.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować razem na jasną puszystą masę. Następnie dodać przesiane mąki, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszać aż wszystkie składniki się połączą - zrobi się gęsta masa.
Odłożyć i w osobnej miseczce ubić białka na sztywną pianę. Po ubiciu w dwóch/trzech partiach dodać je do masy z żółtek i mąki - delikatnie wymieszać aż białka połączą się z masą.
Przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na ciasto wyłożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu) przez 30 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
Smacznego!
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN