Andżelika Knop z Krakowa jest marzycielką i niepoprawną optymistką. Prowadzi blog W Zielonej Kuchni.
Składniki
- szklanka mąki gryczanej
- 3 łyżki skrobi z tapioki
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- szklanka mleka kokosowego
- marmolada
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę gryczaną, dodać skrobię z tapioki, proszek do pieczenia, sól, ocet jabłkowy, płynny olej kokosowy i mleko kokosowe. Zagnieść ciasto. Gdy będzie się kleiło do rąk, dodać więcej mąki gryczanej. Gotowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na ok. 1/2 cm. Z ciasta wyciąć kółka w dwóch rozmiarach. Następnie ponacinać delikatnie - po obwodzie, na brzegach. Na większe kółka położyć kółka mniejsze i delikatnie skleić je na środku. Róże układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Odstawić je do przestygnięcia, a następnie ułożyć na środku róży niewielką ilość marmolady.
Źródło: Dzień Dobry TVN