https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bezglutenowe róże karnawałowe: prosty i szybki przepis na róże karnawałowe [PRZEPIS]

Andżelika Knop
Dietetyczne róże karnawałowe.

Andżelika Knop z Krakowa jest marzycielką i niepoprawną optymistką. Prowadzi blog W Zielonej Kuchni.

Składniki

  • szklanka mąki gryczanej
  • 3 łyżki skrobi z tapioki
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szklanka mleka kokosowego
  • marmolada

Wykonanie
Do miski przesiać mąkę gryczaną, dodać skrobię z tapioki, proszek do pieczenia, sól, ocet jabłkowy, płynny olej kokosowy i mleko kokosowe. Zagnieść ciasto. Gdy będzie się kleiło do rąk, dodać więcej mąki gryczanej. Gotowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na ok. 1/2 cm. Z ciasta wyciąć kółka w dwóch rozmiarach. Następnie ponacinać delikatnie - po obwodzie, na brzegach. Na większe kółka położyć kółka mniejsze i delikatnie skleić je na środku. Róże układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Odstawić je do przestygnięcia, a następnie ułożyć na środku róży niewielką ilość marmolady.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska