https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Biełucha z Broszkowic najlepszym produktem lokalnym w konkursie „Kulinarne Powroty – Smaki Czterech Regionów”

Monika Pawłowska
LGD „Dolina Soły”
Ożywieniu regionalnych tradycji kulinarnych i upowszechnieniu lokalnych potraw tradycyjnych, służy konkurs „Kulinarne Powroty – Smaki Czterech Regionów”, który został przeprowadzony w ramach krajowego projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją”- Kuchnia. Na terenie Lokalnej Grupy Działania „Dolina Soły” bezapelacyjnie wybrała zupa biełucha.

Komisja konkursowa rozsmakowała się w przygotowanych potrawach i oceniła nie tylko smak, ale również estetykę podania i atrakcyjności tradycyjnej potrawy regionalnej. Po burzliwej dyskusji, pierwsze miejsce przyznała Old Tree Villa & Restaurant w Broszkowicach, za zupę biełuchę.

- Jest to potrawa regionalna pochodząca głownie z terenu Beskidu Śląskiego - tłumaczy Magdalena Kapica, menadżer Old Tree Tree Villa & Restaurant w Broszkowicach. - Biełucha to zupa na bazie kwaśnego mleka, wędzonego boczku i ziemniaków. Jest pyszna, sycąca, idealna zarówno na ciepłe, jak i chłodniejsze dni - dodaje.

Miejsce drugie zdobyła zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, serwowana przez hotel „Relax” w Kętach.

Trzecie miejsce przypadło restauracja „Strefa” należącej do Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „Nowostyl 2” Ewa Herma w Wieprzu, za kotlet po wieprzowsku z boczkiem i pieczarkami z patelni z ziemniaczanym puree i buraczkami z chrzanem na ciepło.

WIDEO: Barometr Bartusia. Czy coś grozi firmom z Małopolski?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska