Komisja konkursowa rozsmakowała się w przygotowanych potrawach i oceniła nie tylko smak, ale również estetykę podania i atrakcyjności tradycyjnej potrawy regionalnej. Po burzliwej dyskusji, pierwsze miejsce przyznała Old Tree Villa & Restaurant w Broszkowicach, za zupę biełuchę.
- Jest to potrawa regionalna pochodząca głownie z terenu Beskidu Śląskiego - tłumaczy Magdalena Kapica, menadżer Old Tree Tree Villa & Restaurant w Broszkowicach. - Biełucha to zupa na bazie kwaśnego mleka, wędzonego boczku i ziemniaków. Jest pyszna, sycąca, idealna zarówno na ciepłe, jak i chłodniejsze dni - dodaje.
Miejsce drugie zdobyła zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, serwowana przez hotel „Relax” w Kętach.
Trzecie miejsce przypadło restauracja „Strefa” należącej do Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „Nowostyl 2” Ewa Herma w Wieprzu, za kotlet po wieprzowsku z boczkiem i pieczarkami z patelni z ziemniaczanym puree i buraczkami z chrzanem na ciepło.
WIDEO: Barometr Bartusia. Czy coś grozi firmom z Małopolski?
