Na łowisku w Podolszu (gm. Zator) odbyła się kolejna duża impreza karpiowa - Zatorskie Żniwa Karpiowe. W programie znalazły się m.in. koncerty, warsztaty kulinarne, degustacje lokalnych przysmaków z karpia, stoiska z produktami tradycyjnymi i wyrobami rękodzielnictwa ludowego, a także mistrzostwa szkół gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia oraz zawody wędkarskie o Puchar Burmistrza Zatora.
W konkursie szkół gastronomicznych jury z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oceniło pięć drużyn z Krakowa, Radoczy, Tarnowa i Zatora. Powody do radości miał Wielozawodowy Zespół Szkół w Zatorze, który przygotował grillowanego karpia marynowanego w kiszonej cytrynie z pieczonymi ziemniakami z sałatką z ogórka z sezamem czarnym. Szkołę zatorską reprezentowały Dominika Dzidek z klasy IV i Julia Klaja z klasy II, które zajęły pierwsze miejsce. Ich opiekunką jest Ewa Frączek.
Ponadto podczas imprezy na scenie wystąpiły zespoły: Same Swoje z Przeciszowa, Radoczanki z gminy Tomice, mażoretki i cheerleaderki z Polanki Wielkiej, zespół śpiewaczy Podolszanka z Podolsza, solistki z GOK Spytkowice oraz orkiestry dęte z Brzeźnicy i Głębowic.
