https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kolacja wigilijna bez karpia? Dla Polaków to niemożliwe. Zanim ryba trafi na stół, jej proces hodowlany trwa dwa lata

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Z jakim wydatkiem muszą liczyć się w tym przypadku. Kilogram świeżego karpia kosztuje 25 zł, podobnie amur, cena szczupaka to 45 zł za kilogram, tołpygi 12 zł .

Karpia nie powinno zabraknąć, chociaż nie należy czekać do ostatniego dnia. Jakie karpie kupować? Z reguły obecnie najlepsze są karpie od 1,6 do 2 kg. Mniejsze są mniej tłuste, ale akurat w przypadku ryb są to zdrowe tłuszcze.

Najbardziej poszukiwanym gatunkiem karpia jest zatorski, który wywodzi się z linii królewskiej.

Karp zatorski na 150 sposobów

Jak podkreślają mistrzowie kuchni do przyrządzenia smacznej potrawy z karpia potrzebny jest nie tylko kulinarny kunszt, ale także odpowiednia ryba.

Fakt, że karp jest to ryba stosunkowo tłusta, jest jej zaletą, bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku. W sposobach podawania można przebierać. Najpopularniejszy jest karp smażony lub wędzony, ale można też przyrządzić go na kwaśno, na grillu, w rozmaitych panierkach, na przykład orzechowych.

  • Panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Dolinie Karpia chwalą się, że mają ponad 150 sposobów na karpia.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska