Karpia nie powinno zabraknąć, chociaż nie należy czekać do ostatniego dnia. Jakie karpie kupować? Z reguły obecnie najlepsze są karpie od 1,6 do 2 kg. Mniejsze są mniej tłuste, ale akurat w przypadku ryb są to zdrowe tłuszcze.
Najbardziej poszukiwanym gatunkiem karpia jest zatorski, który wywodzi się z linii królewskiej.
Karp zatorski na 150 sposobów
Jak podkreślają mistrzowie kuchni do przyrządzenia smacznej potrawy z karpia potrzebny jest nie tylko kulinarny kunszt, ale także odpowiednia ryba.
Fakt, że karp jest to ryba stosunkowo tłusta, jest jej zaletą, bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku. W sposobach podawania można przebierać. Najpopularniejszy jest karp smażony lub wędzony, ale można też przyrządzić go na kwaśno, na grillu, w rozmaitych panierkach, na przykład orzechowych.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Dolinie Karpia chwalą się, że mają ponad 150 sposobów na karpia.