Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bochnia. Sukces "Ekonomika" w Europejskim Konkursie Kulinarnym

Anna Agaciak
Anna Agaciak
Podczas Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2017 w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym G2A Arena w Jasionce koło Rzeszowa odbył się finał XII Europejskiego Konkursu Kulinarnego podczas którego III miejsce wywalczyli uczniowie Ekonomika.

Zespół Szkół Nr 3 w Bochni reprezentowała drużyna z klasy IVc technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Maciej Kurek i Krzysztof Kulig, która zakwalifikowała się do ścisłego finału 12-tu najlepszych uczniów z kraju i zagranicy. Uczniów przygotowywała pani Aneta Porwisz.

Temat konkursu to: "Kierunek - wieprzowina". Danie zasadnicze z polędwiczki wieprzowej z obowiązkowym wykorzystaniem sera koziego, ziemniaków oraz warzyw: bób, fasola szparagowa cięta żółta.

Każda dwuosobowa ekipa musiała wykonać 8 jednakowych porcji potrawy w czasie nieprzekraczającym godziny.
Uczniowie Maciek i Krzysiek popisali się mistrzowskim smakiem, techniką wykonania i przygotowali „Otuloną polędwiczkę wieprzową na puree z bobu w asyście sosu śliwkowego z pianką z koziego sera”. Potrawa konkursowa była przygotowana z zastosowaniem techniki sous vide zachowującej wysoką wartość odżywczą produktów. Duet z Bochni zdobył III miejsce.

Zmagania uczestników konkursu oceniane były przez profesjonalne Jury w składzie Marcin Dudek – Executive Chef Hotel Best Western Q w Krakowie, Michał Kuduk – Executive Chef Hotel Kossak w Krakowie, członek kadry seniorów Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Polski na Puchar Świata w Luksemburgu 2018 r., Arkadiusz Wejer Executive Chef Restauracji Graden Hotel Hilton Garden Inn w Rzeszowie, Kazimiera Staszel Executive Chef Restauracji Hotelu Kopieniec Fizjo&Med w Murzasichle, Maciej Pasternak Executive Chef kuchni restauracji Radość, Sebastian Maź Executive Chef - Restauracji Rudskogen Motorsenter AS Norwegia.

Organizatorami tego przedsięwzięcia był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.

WIDEO: Poważny program - odc. 6: Strategia Rozwoju Krakowa

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska