Zespół Szkół Nr 3 w Bochni reprezentowała drużyna z klasy IVc technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Maciej Kurek i Krzysztof Kulig, która zakwalifikowała się do ścisłego finału 12-tu najlepszych uczniów z kraju i zagranicy. Uczniów przygotowywała pani Aneta Porwisz.
Temat konkursu to: "Kierunek - wieprzowina". Danie zasadnicze z polędwiczki wieprzowej z obowiązkowym wykorzystaniem sera koziego, ziemniaków oraz warzyw: bób, fasola szparagowa cięta żółta.
Każda dwuosobowa ekipa musiała wykonać 8 jednakowych porcji potrawy w czasie nieprzekraczającym godziny.
Uczniowie Maciek i Krzysiek popisali się mistrzowskim smakiem, techniką wykonania i przygotowali „Otuloną polędwiczkę wieprzową na puree z bobu w asyście sosu śliwkowego z pianką z koziego sera”. Potrawa konkursowa była przygotowana z zastosowaniem techniki sous vide zachowującej wysoką wartość odżywczą produktów. Duet z Bochni zdobył III miejsce.
Zmagania uczestników konkursu oceniane były przez profesjonalne Jury w składzie Marcin Dudek – Executive Chef Hotel Best Western Q w Krakowie, Michał Kuduk – Executive Chef Hotel Kossak w Krakowie, członek kadry seniorów Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Polski na Puchar Świata w Luksemburgu 2018 r., Arkadiusz Wejer Executive Chef Restauracji Graden Hotel Hilton Garden Inn w Rzeszowie, Kazimiera Staszel Executive Chef Restauracji Hotelu Kopieniec Fizjo&Med w Murzasichle, Maciej Pasternak Executive Chef kuchni restauracji Radość, Sebastian Maź Executive Chef - Restauracji Rudskogen Motorsenter AS Norwegia.
Organizatorami tego przedsięwzięcia był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
WIDEO: Poważny program - odc. 6: Strategia Rozwoju Krakowa
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/gaz_krakowska