Świąteczne ciasteczka candy canes naszej Czytelniczki. Joanna Tokarz to autorka popularnego bloga Kuchnia w czekoladzie. Nie wyobraża sobie świąt bez słodkości.
Składniki:
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 230 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 80 g mielonych migdałów
- łyżeczka cukru z wanilią
- barwnik zielony i czerwony
Wykonanie:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać posiekane twarde masło, cukier z wanilią, mielone drobno migdały oraz żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Jedną zostawić, a do kolejnych dodać barwnik - czerwony i zielony. Ciasto dokładnie wyrobić, by kolor był jednolity. Zawinąć w foliowe woreczki i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Z zimnego ciasta odrywać po odrobinie formując cieniutkie wałki. Zlepić końce i skręcić, a następnie delikatnie zrolować dłońmi, by uzyskać pożądany efekt. Pokroić na mniejsze - około 15 cm kawałki - i uformować na kształt świątecznej laski.
Źródło: Agencja TVN
