Gazeta to nie tylko wydanie papierowe. O stronę gazetakrakowska.pl dba od pięciu lat Angelika Nęcka. Zajmuje się również optymalizacją treści pod kątem wyszukiwarki Google. Na święta poleca Wam piernik z kawą zbożową.
Składniki
- 1,5 szklanki miodu, np. lipowego
- szklanka cukru brązowego
- szklanka kawy zbożowej rozpuszczalnej
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione powidła
Wykonanie
To piernik dla smakoszy zarówno piernika, jak i kawy zbożowej. Jest prosty do zrobienia i naprawdę bardzo dobry. Zabierając się za niego, na początku najlepiej oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód i wszystko razem zmiksować. Potem dodać zaparzoną, ale już przestudzoną kawę zbożową oraz olej. Wszystko razem wymieszać.
Osobno przesiać mąkę z łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika oraz proszek do pieczenia i dodać do naszej masy, powoli mieszając. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno i również dodać do ciasta. Wszystko razem ze sobą wymieszać.
Powstałą masę przelać do formy i piec przez około 50 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
Upieczony piernik można przełożyć ulubionymi powidłami, a także polać czekoladą. I oczywiście dowolnie udekorować.
Źródło: Dzień Dobry TVN