https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bożonarodzeniowy piernik z dodatkiem kawy zbożowej [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na bożonarodzeniowy piernik z dodatkiem kawy zbożowej.

Gazeta to nie tylko wydanie papierowe. O stronę gazetakrakowska.pl dba od pięciu lat Angelika Nęcka. Zajmuje się również optymalizacją treści pod kątem wyszukiwarki Google. Na święta poleca Wam piernik z kawą zbożową.

Składniki

  • 1,5 szklanki miodu, np. lipowego
  • szklanka cukru brązowego
  • szklanka kawy zbożowej rozpuszczalnej
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • łyżka cynamonu
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione powidła

Wykonanie
To piernik dla smakoszy zarówno piernika, jak i kawy zbożowej. Jest prosty do zrobienia i naprawdę bardzo dobry. Zabierając się za niego, na początku najlepiej oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód i wszystko razem zmiksować. Potem dodać zaparzoną, ale już przestudzoną kawę zbożową oraz olej. Wszystko razem wymieszać.

Osobno przesiać mąkę z łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika oraz proszek do pieczenia i dodać do naszej masy, powoli mieszając. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno i również dodać do ciasta. Wszystko razem ze sobą wymieszać.

Powstałą masę przelać do formy i piec przez około 50 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.

Upieczony piernik można przełożyć ulubionymi powidłami, a także polać czekoladą. I oczywiście dowolnie udekorować.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska