Domowe przetwory wracają do łask! Chrupiące ogórki kiszone, ogórki w musztardzie czy sałatka z ogórków to obowiązkowe przetwory w zimowej spiżarni. Przestrzegając kilku prostych zasad, zrobimy przetwory z ogórków, którymi będziemy się rozkoszować w długie, zimowe wieczory. Do działa!
Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na przetwory z ogórków Czytelników Gazety Krakowskiej:
- chrupiące ogórki kiszone na zimę
- ogórki w musztardzie
- prosta sałatka z ogórków na zimę
Chrupiące ogórki kiszone na zimę [PRZEPIS]

Składniki
- twarde, małe ogórki
- czosnek
- chrzan
- koper
- sól
- liście dębu lub/i porzeczki
Wykonanie
Małe, jędrne ogórki (ilość według uznania, ale na litrowy słoik wchodzi około pół kilograma) namoczyć przez 2-3 godziny w bardzo zimnej wodzie. W tym czasie wyparzyć słoiki i włożyć do każdego po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, koper i liście dębu lub porzeczki. Wyczyszczone ogórki wkładać pionowo do słoika. Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli (na litr wody - łyżka soli). Dokładnie zamknąć i postawić słoiki do góry dnem, żeby zakrętka dobrze zassała. Ustawić słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przepis Justyny Kalemby
Ogórki w musztardzie [PRZEPIS]

Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- czosnek
- chrzan
- koper
Składniki na zalewę
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gorczyca
Wykonanie
Zalewę gotować 10 minut, potem dobrze ostudzić.
Ogórki pokroić w słupki (można obrać jak ktoś lubi miękkie). Na dno słoika włożyć czosnek, chrzan i ciasno poukładać ogórki. Na wierzch ułożyć koper. Zalać zimną zalewą i pasteryzować 5 minut.
Przepis Grażyny Łacnej-Walczak
Prosta sałatka z ogórków [PRZEPIS]

Składniki
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg marchwi
- 2 szklanki oleju
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
Wykonanie
Ogórki umyć i pokroić w plastry, cebulę i marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć. Olej, ocet, cukier i sól zagotować. Przygotowane warzywa zalać zalewą i odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie sałatkę zagotować. Gorącą przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić i zostawić do wystygnięcia.
Przepis Katarzyny Skuty
