Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem - uczta z soczewicą w roli głównej

.
Nadszedł czas podsumowania majowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Tym razem czekaliśmy na Wasze pomysły dań z wykorzystaniem soczewicy. Propozycje, jakie otrzymaliśmy, były znakomite i pokazują, że można dbać o linię i formę, jedząc równocześnie pyszne dania.

Joanna Obajtek otrzymała nagrodę miesiąca w postaci 28-dniowego bezpłatnego dostępu do programu dietetyczno-treningowego Gaca System. To wyróżnienie za przepis na zupę soczewicowo - dyniową

Główny element potrawy, czyli soczewica, odznacza się bardzo wysoką zawartością protein. To nie jedyny jej plus. Ma także duże ilości żelaza i kwasu foliowego, które ułatwią powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy korzystnie wpłynie na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz dobre samopoczucie, będzie także oddziaływać na układ pokarmowy. Soczewica jest również dobrym źródłem błonnika, sprawdzonego sojusznika we wszystkich dietach. Osoby będące w trakcie odchudzania powinny pamiętać, że posiłki z dużą zawartością błonnika sprawiają, że dłużej jesteśmy najedzeni i łatwiej jest nam zapanować nad apetytem i pokonywać pokusę podjadania. Błonnik korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienia. Pomaga usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i jest polecany jako sprawdzony środek chroniący przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego.

Dynia to znakomite lekkostrawne warzywo, którego jedzenie ma odkwaszające działanie na organizm. Już 100 g tej rośliny pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. To właśnie dynia ma wpływ na nasz wzrok, szczególnie po zmroku. Gdy przyjmujemy zbyt mało tej witaminy, nie pomogą nam wizyty nawet u najlepszej kosmetyczki, bo stan skóry i paznokci znacznie się pogorszy. Osłabieniu ulegną także włosy. Oprócz witaminy A w dyni znajdują się także pokaźne ilości witaminy C, E z grupy B oraz potas, miedź i żelazo.

Dodatek czosnku poprawi nie tylko aromat zupy. Ta roślina słynie ze swoich potężnych właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych, wspomaga pracę układu krążenia oraz jelit. Także cebula pomaga rozprawiać się z mikrointruzami, jakimi są różne rodzaje grzybów i bakterii. Ponadto jedząc cebulę, dostarczamy organizmowi witaminy C, B2 i P, a także minerały, magnez, fosfor, cynk, krzem i siarkę. Dzięki tym składnikom cebula pomaga wzmacniać włosy, kości, reguluje poziom cukru i cholesterolu.
Pomidory to znakomite źródło cennego likopenu. Ten antyutleniacz chroni nas przed rozwojem chorób serca, zaćmą i nowotworami - szczególnie często podkreśla się jego ochronne działanie w przypadku nowotworów prostaty, zmniejsza on także ryzyko wystąpienia raka w układzie pokarmowym i płucach. Warto pamiętać, że likopen nie traci swoich antyrakowych właściwości, gdy jest przetworzony, dlatego dodatek niesolonego koncentratu pomidorowego także spełni swoje zadanie.

Oczywiście pomidory warto jeść nie tylko dla samego likopenu. Są także źródłem witamin z grupy B, C, K, nie brakuje im także potasu, sodu i fosforu.

Zupa soczewicowo-dyniowa
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
80 dkg dyni (może być mrożona)
sok z jednej dużej pomarańczy
1,5 l bulionu drobiowego ugotowanego bez soli
2 ząbki czosnku
ok. łyżeczki startego świeżego imbiru
1 średnia cebula
ok. 2 łyżeczek curry bez soli
3 średnie pomidory
pieprz
posiekany szczypiorek
łyżka jogurtu naturalnego do dekoracji

Przygotowanie:
Do 1,5 litra ugotowanego bulionu bez soli, dodać dynię pokrojoną w kostkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, starty imbir, i pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować na małym ogniu do miękkości dyni. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy całość, doprawiamy mieszanką carry do pożądanej przez nas ostrości. Do przygotowanej zupy dyniowej wsypujemy 1,5 szklanki opłukanej czerwonej soczewicy i gotujemy ją do miękkości na małym ogniu. Następnie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostę pomidory (bez pestek) i doprawiamy pieprzem do smaku. Tak przygotowaną zupkę podajemy w bulionówkach, dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Autorka przepisu: Joanna Obajtek

Przepis miesiąca w konkursie
1}Konkurs "Chudnij ze smakiem" zakończony!
Zabawa miała proste zasady. My przez siedem kolejnych miesięcy prezentowaliśmy zalety jednego produktu spożywczego, podawaliśmy dodatki do niego, a zadaniem Czytelników było skomponowanie w oparciu o nie posiłku zgodnego z założeniami Gaca System. Przez kolejne tygodnie prezentowaliśmy potrawy opracowane przez osoby, które korzystając z Gaca System, zrzuciły zbędne kilogramy, a teraz bez problemu utrzymują formę. Na pewno wielu z Was w tych przepisach odnalazło inspirację do stworzenia własnych, nie tylko konkursowych, dań, które na stałe zagoszczą na Waszych stołach.

2}Nagroda miesiąca

Co miesiąc autor najlepszego przepisu w nagrodę otrzymywał bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne - usługę dostępną przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Od jesieni ubiegłego roku te nagrody otrzymało aż 49 osób z całej Polski. Zwycięstwo w konkursie miesiąca stawało się przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna czeka
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania otrzyma autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz i przedstawiciel grupy Polskapresse. O rozstrzygnięciach podjętych przez kapitułę powiadomimy na uroczystej Gali, jaka odbędzie się w 3 tygodniu września i będzie równocześnie zakończeniem 9 edycji akcji Chudniesz - Wygrywasz Zdrowie. Na uroczystości poznamy także zwycięzcę konkursu literackiego na temat odchudzania, który już po raz szósty ogłosimy za tydzień. Wszystkie informacje będą również umieszczane na stronie internetowej www.gacasystem.pl.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska