Nasza Loteria

Zupa grzybowa jak u babci! Klasyczne zupy grzybowe z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszną zupę grzybową jak u babci? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników (w tym Kół Gospodyń Wiejskich) na najlepsze zupy grzybowe.
Macie ochotę na pyszną zupę grzybową jak u babci? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników (w tym Kół Gospodyń Wiejskich) na najlepsze zupy grzybowe. Fot. Katarzyna Kośmider
Kto z nas nie pamięta smaku zupy grzybowej u babci? Pyszna i aromatyczna – aż chciało się jeść! Zebraliśmy dla was przepisy naszych Czytelników na zupy grzybowe – z grzybów świeżych, ale również suszonych, które smakują jak dawniej! Zobaczcie!

Grzyby mogą stanowić sycący, wartościowy i smaczny składnik codziennego menu. Zawierają dużo błonnika, który wpływa na poczucie sytości i sprawne trawienie, jak również utrzymuje wysoki poziom metabolizmu.

Grzyby to także spora ilość białka (około 3-9%), dzięki temu nazywane są czasami leśnym mięsem.

Wysoka zawartość białka wpływa na ich strukturę oraz konsystencję, dzięki czemu grzyby są jędrne, esencjonalne i sycące. Poza błonnikiem grzyby zawierają też całkiem sporo innych cennych składników. Są to liczne mikro i makroelementy takie jak:

  • potas
  • fosfor
  • sód
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • mangan
  • miedź
  • cynk
  • kobalt
  • kadm

jak również witaminy: ryboflawina, tiamina, niacyna oraz witaminy A, D i C.
Antyoksydanty występujące w grzybach mogą wspierać układ odpornościowy, natomiast obecny w nich beta-gluken uczestniczy w procesie obniżania poziomu złego cholesterolu.
Gotowi na pyszne zupy z grzybów?

Poniżej znajdziecie przepisy na zupy grzybowe jak u babci!

  • Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem
  • Zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
  • Aromatyczna jesienna zupa z suszonych grzybów
  • Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem [PRZEPIS]

Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem.
Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem. Fot. Joanna Tokarz

Składniki: 

  • 400 g świeżych prawdziwków 
  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego  
  • 2 marchewki 
  • 2 średniej wielkości ziemniaki 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1 średnia cebula 
  • 70 ml słodkiej 30% śmietanki  
  • 100 g makaronu np. kokardka 
  • sól, pieprz do smaku 
  • pęczek natki pietruszki

 

Wykonanie 
Prawdziwki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinkę soli i gotujemy do miękkości. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie (może być z dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy.
Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Fot. KGW w Konaszówce

Składniki:

  • ok. 40 dag grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
  • cebulka
  • łyżka masła
  • marchewka
  • kawałek selera
  • ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2-3 ziemniaki
  • gałązka lubczyka
  • 5 dag pełnoziarnistego makaronu, cienkie wstążki
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Grzyby opłukać, pokroić na paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, aż odparuje woda. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler. Przesmażyć, mieszając. Do gotującego się bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Dodać grzyby podsmażone z warzywami, gałązkę lubczyku i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Aromatyczna jesienna zupa z suszonych grzybów [PRZEPIS]

Aromatyczna jesienna zupa z suszonych grzybów.
Aromatyczna jesienna zupa z suszonych grzybów. Fot. Katarzyna Kośmider

Składniki

  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek korzenia selera
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • listek laurowy
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 -3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g ugotowanego makaronu

Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody. Odstawić na ok. pół godziny.
W tym czasie wstawić wywar warzywny: umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pora, jedną opieczoną na palniku cebulę, czosnek, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy oraz odrobinę soli zalewać ok. 1 litrem wody i gotować do miękkości warzyw.
Namoczone grzyby gotować przez około 15 minut, po czym wywar z grzybów przelać do wywaru z warzyw, a grzyby pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone grzyby przesmażyć na maśle z 1 cebulką pokrojoną w drobną kostkę oraz odrobiną pieprzu, do czasu, aż cebula się zarumieni.
Przełożyć usmażone grzyby i cebulę do zupy, dodać posiekaną natkę pietruszki, zabielić zupę odrobiną śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podawać z makaronem – najlepiej smakuje z łazankami.
Przepis Katarzyny Kośmider

Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń z Białki.
Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń z Białki. Fot. KGW z Białki

Składniki na zupę

  • 10 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • śmietana
  • sól
  • sok z cytryny

Składniki na farsz

  • 250 g kaszy gryczanej
  • jajko
  • 20 dag sera feta
  • pieprz

Składniki na ciasto

  • 35 dag mąki
  • jajko
  • sól
  • 125 ml letniej wody

Wykonanie
Ok. 10 dag grzybów namoczyć i gotować w 1,5 l wody. Wrzucić całą cebulę, dorzucić liść laurowy i pieprz w ziarnach. Gdy grzyby się ugotują, wyciągnąć i pokroić w paski. Zupę zaciągnąć sporą ilością śmietany, dołożyć grzyby, doprawić solą i odrobiną soku z cytryny.
Podawać z pierożkami, które robi się następująco: do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucić ok. 25 dag opłukanej kaszy gryczanej i gotować do miękkości. Po dokładnym odsączeniu, gdy lekko przestygnie, dodać jajko, 20 dag sera feta (ewentualnie twarogu), doprawić pieprzem.
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz i lepić pierożki.
Gotować w osolonej wodzie. Do ciasta można dołożyć dwie łyżki utłuczonej w moździerzu kaszy gryczanej.
Takie pierogi można podawać oddzielnie z sosem ze świeżej bazylii: 2 łyżki świeżej bazylii posiekać, 3 ząbki czosnku utrzeć z solą, wymieszać wszystko z 80 g (ok. 6 łyżek) dobrej oliwy.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

od 7 lat
Wideo

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska