Grzyby mogą stanowić sycący, wartościowy i smaczny składnik codziennego menu. Zawierają dużo błonnika, który wpływa na poczucie sytości i sprawne trawienie, jak również utrzymuje wysoki poziom metabolizmu.
Grzyby to także spora ilość białka (około 3-9%), dzięki temu nazywane są czasami leśnym mięsem.
Wysoka zawartość białka wpływa na ich strukturę oraz konsystencję, dzięki czemu grzyby są jędrne, esencjonalne i sycące. Poza błonnikiem grzyby zawierają też całkiem sporo innych cennych składników. Są to liczne mikro i makroelementy takie jak:
- potas
- fosfor
- sód
- wapń
- magnez
- żelazo
- mangan
- miedź
- cynk
- kobalt
- kadm
jak również witaminy: ryboflawina, tiamina, niacyna oraz witaminy A, D i C.
Antyoksydanty występujące w grzybach mogą wspierać układ odpornościowy, natomiast obecny w nich beta-gluken uczestniczy w procesie obniżania poziomu złego cholesterolu.
Gotowi na pyszne zupy z grzybów?
Poniżej znajdziecie przepisy na zupy grzybowe jak u babci!
- Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem
- Zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
- Aromatyczna jesienna zupa z suszonych grzybów
- Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem [PRZEPIS]
Składniki:
- 400 g świeżych prawdziwków
- 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 marchewki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 70 ml słodkiej 30% śmietanki
- 100 g makaronu np. kokardka
- sól, pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie
Prawdziwki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinkę soli i gotujemy do miękkości. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie (może być z dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy.
Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Zupa grzybowa z ziemniakami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]
Składniki:
- ok. 40 dag grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
- cebulka
- łyżka masła
- marchewka
- kawałek selera
- ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2-3 ziemniaki
- gałązka lubczyka
- 5 dag pełnoziarnistego makaronu, cienkie wstążki
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Grzyby opłukać, pokroić na paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, aż odparuje woda. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler. Przesmażyć, mieszając. Do gotującego się bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Dodać grzyby podsmażone z warzywami, gałązkę lubczyku i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Aromatyczna jesienna zupa z suszonych grzybów [PRZEPIS]
Składniki
- 60 g suszonych grzybów
- 2 małe marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek pora
- kawałek korzenia selera
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
- listek laurowy
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 -3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- 100 g ugotowanego makaronu
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody. Odstawić na ok. pół godziny.
W tym czasie wstawić wywar warzywny: umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pora, jedną opieczoną na palniku cebulę, czosnek, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy oraz odrobinę soli zalewać ok. 1 litrem wody i gotować do miękkości warzyw.
Namoczone grzyby gotować przez około 15 minut, po czym wywar z grzybów przelać do wywaru z warzyw, a grzyby pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone grzyby przesmażyć na maśle z 1 cebulką pokrojoną w drobną kostkę oraz odrobiną pieprzu, do czasu, aż cebula się zarumieni.
Przełożyć usmażone grzyby i cebulę do zupy, dodać posiekaną natkę pietruszki, zabielić zupę odrobiną śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podawać z makaronem – najlepiej smakuje z łazankami.
Przepis Katarzyny Kośmider
Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki na zupę
- 10 dag suszonych grzybów
- cebula
- liść laurowy, pieprz ziarnisty
- śmietana
- sól
- sok z cytryny
Składniki na farsz
- 250 g kaszy gryczanej
- jajko
- 20 dag sera feta
- pieprz
Składniki na ciasto
- 35 dag mąki
- jajko
- sól
- 125 ml letniej wody
Wykonanie
Ok. 10 dag grzybów namoczyć i gotować w 1,5 l wody. Wrzucić całą cebulę, dorzucić liść laurowy i pieprz w ziarnach. Gdy grzyby się ugotują, wyciągnąć i pokroić w paski. Zupę zaciągnąć sporą ilością śmietany, dołożyć grzyby, doprawić solą i odrobiną soku z cytryny.
Podawać z pierożkami, które robi się następująco: do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucić ok. 25 dag opłukanej kaszy gryczanej i gotować do miękkości. Po dokładnym odsączeniu, gdy lekko przestygnie, dodać jajko, 20 dag sera feta (ewentualnie twarogu), doprawić pieprzem.
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz i lepić pierożki.
Gotować w osolonej wodzie. Do ciasta można dołożyć dwie łyżki utłuczonej w moździerzu kaszy gryczanej.
Takie pierogi można podawać oddzielnie z sosem ze świeżej bazylii: 2 łyżki świeżej bazylii posiekać, 3 ząbki czosnku utrzeć z solą, wymieszać wszystko z 80 g (ok. 6 łyżek) dobrej oliwy.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?