
Ciasto drożdżowe z domową masą makową
Składniki na blachę o wymiarach 39x 23 cm
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1/4 kostki masła
2 szklanki mleka
jajko
Składniki na masę makową
500 g mielonego maku
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki miodu
2 łyżki masła
skórka pomarańczowa
50 g suszonych moreli
orzechy włoskie
rodzynki
żurawina
Wykonanie
Masa makowa. Mak przesypać do rondla, dodać mleko i dotować do czasu aż ziarna zmiękną. W tym czasie pokroić morele i posiekać orzechy. Masło rozpuścić na wolnym ogniu z miodem. Gdy mak będzie już gotowy, odcedzić go i przełożyć do większej miski. Dodać bakalie oraz miód z masłem. Wymieszać.
Ciasto. Przygotować zaczyn: do miski rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru, zalać szklanką ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, na to wylać zarośnięty zaczyn. Żółtka roztrzepać z cukrem, dołożyć do pozostałych składników. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodać rozpuszczone masło, wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsypać ciasto delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Jedną z nich przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć na nie masę makową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni ciasta.
Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w pasy (ok. 3cm szerokości). Każdy pas skręć wokół jego własnej osi. Na koniec przykryć masę makową świderkami z ciasta – układać je w centymetrowych odstępach.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
Przepis Andżeliki Knop

Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki na farsz
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
1/2 kg pieczarek
2 cebule
przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)
Składniki na ciasto
1 kg mąki
3 jajka + 2 żółtka
5 dag drożdży
1/2 kostki palmy
200 gr śmietany kwaśnej 18%
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam
Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.
Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.
Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem
Składniki na ciasto
4 szklanki mąki + do podsypywania
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
0,4 ml gęstej śmietany
1 i 1/2 kostki masła
4 żółtka
4 jajka
10 dag drożdży
Składniki na farsz
1 i 1/2 kg pieczarek
duży por
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Dodatkowo
żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
kminek lub sezam do posypania
Wykonanie
Farsz. Farsz najlepiej przygotować wcześniej. Zeszklić na oleju posiekany w piórka por, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Doprawić do smaku solą , pieprzem.
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, żółtka i jajko. Śmietanę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Domowe drożdżówki z serem od Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki na zaczyn
20 gram świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie
Drożdże, mąkę i cukier rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min).
Składniki na ciasto drożdżowe
zaczyn drożdżowy
250 gr mąki pszennej
40 gr bardzo miękkiego masła
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru
1 jajko (rozmiar L)
2/3 szklanki mleka (2%)
Składniki na masę serową
250 gr twarogu półtłustego
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
1 żółtko (białko zachować do smarowania drożdżówek)
Wykonanie drożdżówek
Mleko wymieszać z cukrem, miodem i jajkiem. W misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mleko, wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Kiedy ciasto się wymiesza, kawałkami dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiać. Wyrabiać przez ok. 10 min na średnich obrotach miksera, ciasto będzie klejące.
Następnie misę przykryć folią spożywczą w odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (najlepiej drewnianą).
Będzie dość luźne, ale nie klejące. Ciasto kilka razy zagnieść, zrobić to dość delikatnie. Uformować kulę, podzielić ją na 8 większych lub 16 mniejszych kawałków.
Uformować z nich drożdżówki lekko spłaszczając.
Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do podrośnięcia. W każdej drożdżówce zrobić dołek, najlepiej przy pomocy dna kieliszka zanurzonego w mące (ciasto nie będzie się przyklejało do szkła). Kieliszkiem wyciąć dołek w cieście. Do każdego dołka włożyć łyżeczkę masy serowej. Posmarować spienionym białkiem.
Masa. Wszystkie składniki masy umieścić w misce, dokładnie wymieszać.
Drożdżówki piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez ok. 12-14 min, powinny być ciemnozłote. Wystudzić na kuchennej kratce. Ciepłe można polukrować, zimne oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki