
Kakaowe rogaliki drożdżowe z powidłami
Składniki:
2 szklanki mąki
150 g masła
2 łyżki kakao
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki śmietany 18%
20 g drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 słoika powideł śliwkowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z kakao. Dodać masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować tworząc okrąg. Pokroić je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwinąć w rogaliki.
3. Rogaliki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodą. Czekoladą polać upieczone rogaliki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Pierożki drożdżowe z jabłkiem. Pyszne – jak u babci!
Składniki:
550 g mąki
szklanka ciepłego mleka
50 g drożdży
250 g margaryny
2 sztuki cukru waniliowego
cukier zwykły
cynamon
1 jajko
1,5 kg jabłek (szarej renety)
Wykonanie
Do miski robota wsypujemy mąkę, następnie pokrojoną w kostkę margarynę. Drożdże rozpuszczamy z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do rozpuszczonych drożdży wlewamy ciepłe mleko, mieszamy. Masę drożdżową wlewamy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto aż będzie mieć gładką konsystencję.
Po wyrobieniu misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Jabłka obieramy, pozbywamy pestek i ucieramy na dużych oczkach. Przekładamy do gorącej patelni, słodzimy cukrem, cukrem waniliowym i posypujemy cynamonem. Jabłka prażymy około 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat roboczy. Wałkujemy na 2mm placki i wycinamy krążki.
Jabłka odcedzamy przez sito z nadmiaru soku. Nakładamy na krążki i formujemy pierożki. Gotowe pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia i po chwili można się zajadać. Smacznego!
Przepis Małgorzaty Bykowskiej

Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem. Proste i pyszne
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki
2 dag drożdży
150 ml wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
5 cebul
1,5 łyżki czarnuszki
10 dag sera żółtego
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, olej oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Oprószyć solą oraz pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W wyrośniętego ciasta uformować owalne placuszki. Ułożyć je na blaszce. Na ciasto nałożyć porcję cebuli. Wierzch posypać żółtym serem oraz czarnuszką.
Cebularze piec 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek

Słodkie rogaliki drożdżowe z marmoladą. Klasyka sama w sobie! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki:
0,7 dag drożdży
0,5 kg mąki
kostka margaryny
3 łyżki cukru
3 jajka
twarda marmolada
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić z cukrem i zarobić z mąką, jajkami oraz margaryną. Następnie wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę i zanurzamy na 1 godzinę w wodzie. Po godzinie z ciasta formujemy rogaliki i nadziewamy marmoladą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Pyzowic