Andżelika Knop jest marzycielką i niepoprawną optymistką. Prowadzi blog W zielonej kuchni
Składniki
- 3 jajka
- skórka i sok z pomarańczy
- łyżka rumu
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym tłuszczem roślinnym)
- 600 g bakalii (na przykład wiśni, żurawiny, rodzynek, fig, daktyli i miechunki)
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g mielonych migdałów
- 200 g orzechów włoskich
Wykonanie
Jajka wymieszać z olejem, rumem i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Zemleć migdały i orzechy włoskie. Do miski przełożyć bakalie, dodać przyprawy i orzechy. Dodać masę jajeczną, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godz. Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce, aby wystygło.
Zobacz też:Bez glutenu da się żyć, chociaż tęsknimy za obwarzankiem - rozmowa z Magdaleną i Stanisławem Romkami, autorami książki „Sezonowo bezglutenowo. 100 przepisów na 4 pory roku”.
Zobacz też: Wigilia 2018. 12 tradycyjnych wigilijnych potraw z nutą nowoczesności
Zobacz też: Świąteczne potrawy ze śliwkami. TOP 10 dań ze śliwkami na Boże Narodzenie
Źródło: Agencja TVN