Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Bezglutenowe ciasto świąteczne [PRZEPIS]

Angelika Knop
Przepis na bezglutenowe ciasto świąteczne.

Andżelika Knop jest marzycielką i niepoprawną optymistką. Prowadzi blog W zielonej kuchni

Składniki

  • 3 jajka
  • skórka i sok z pomarańczy
  • łyżka rumu
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym tłuszczem roślinnym)
  • 600 g bakalii (na przykład wiśni, żurawiny, rodzynek, fig, daktyli i miechunki)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g mielonych migdałów
  • 200 g orzechów włoskich

Wykonanie

Jajka wymieszać z olejem, rumem i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Zemleć migdały i orzechy włoskie. Do miski przełożyć bakalie, dodać przyprawy i orzechy. Dodać masę jajeczną, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godz. Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce, aby wystygło.
Zobacz też:Bez glutenu da się żyć, chociaż tęsknimy za obwarzankiem - rozmowa z Magdaleną i Stanisławem Romkami, autorami książki „Sezonowo bezglutenowo. 100 przepisów na 4 pory roku”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska