Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Lekki i puszysty sernik japoński na świąteczny stół [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Lekki i puszysty sernik japoński na świąteczny stół. Zobaczcie przepis!
Lekki i puszysty sernik japoński na świąteczny stół. Zobaczcie przepis! Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska
Sernik to niewątpliwie król bożonarodzeniowego stołu. Co powiecie na lekki jak piórko sernik japoński z kremowego serka? Puszysty, piankowy i bardzo smaczny! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Lekki i puszysty sernik japoński na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm

  • 250 kremowego serka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszana z 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki cukru do białek + 1/4 szklanki cukru do masy
  • 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wykonanie
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika przygotuj foremkę. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową. Dodatkowo środek tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, papier powinien wystawać o około 2 cm ponad formę.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika. Do dużej brytfanki wlej wodę (do połowy wysokości). Umieść brytfankę w piekarniku.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce. Zacznij ubijać białka. Po około minucie dodaj do białek wymieszaną sodę z proszkiem do pieczenia. Mieszanina ta ustabilizuje białka. Kiedy białka zaczną robić się sztywne dodaj 1/4 szklanki cukru. Kontynuuj ubijanie aż białka będą sztywne.
W drugiej misce umieść serek, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, pozostałą 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksuj przez około 1 minutę. Na koniec dodaj żółtka i całość mieszaj przez około 1 minutę.
Przecedź masę przez sitko do wysokiej miski. Powoli, delikatnie, małymi porcjami wmieszaj do cista ubite białka.
Przelej ciasto do tortownicy. Uderz tortownicą kilka razy o blat, by ciasto ułożyło się równomiernie. 
Umieść sernik w brytfance z wodą. Piecz sernik przez około 1h. Po Godzinie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia przez 1h. 
Wyjmij sernik z piekarnika. Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz. Pozostaw sernik na noc w lodówce. Serwuj z konfiturą wiśniową.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska