Makowiec bakaliowy na kruchym cieście z jabłkami [PRZEPIS]

SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
- ½ kostki margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 25 dag maku
- 60 dag jabłek
- 15 dag masła
- 6 jajek
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos)
- 1 łyżka budyniu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 2 łyżki margaryny
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- wiórki kokosowe do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cmx35cm).
2. Masa makowa: Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mak zaparzyć. Zmielić dwa razy. Masło rozpuścić, chwilę przestudzić. Do masła dodać mak, żółtka, cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę oraz bakalie. Wymieszać. Następnie do masy dodać starte jabłka, budyń i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Polewa: Margarynę, kakao, wodę i cukier przełożyć do garnuszka. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarować na cieście. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
