Ten przepis na sernik jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Często robiła go moja mama, a ja dziś przygotowuję go na wyjątkowe okazje, na przykład na święta – opowiada Marta Góra z Krakowa.

Mistrzowski sernik wiedeński [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kg sera białego, tłustego, dobrze odciśniętego
- 25 dag masła lub 10 dag topionego masła
- 40 dag cukru pudru
- 10 jaj - oddzielić żółtka od białek
- 5 dag kaszy manny (można dać zamiast grysiku - 1 ugotowany ziemniak puree)
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- wanilia lub cukier waniliowy
Wykonanie
Ser zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Cały czas ucierając dodawać do tego ser i pod koniec kaszę mannę oraz wszystkie dodatki. Na koniec ubić pianę z białek na sztywno, dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać z całość. Piec w temperaturze 180- 200 stopni do upieczenia – około godzinę – w zależności od piekarnika.

Wideo