Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik idealny. Jak upiec dobry sernik? Puszysty sernik z bezą z przepisu babci [PRZEPIS]

mad
Sernik to wspaniałe ciasto, które można dowoli modyfikować – dodawać owoce (w kawałkach lub w formie musu), bakalie, kremy: orzechowe, karmelowe, owocowe curdy.
Sernik to wspaniałe ciasto, które można dowoli modyfikować – dodawać owoce (w kawałkach lub w formie musu), bakalie, kremy: orzechowe, karmelowe, owocowe curdy. fot. pixabay
Sernik to ulubione ciasto Polaków. Serniki potrafią być jednak... kapryśne! Szczególnie podczas pieczenia może zdarzyć się, że ciasto nadmiernie urośnie, pęknie lub przypiecze się nierównomiernie. Są na to sposoby! Jak upiec sernik idealny?

Sernik krakowski, nowojorski czy baskijski?

Warto wiedzieć, że rodzajów serników jest co najmniej kilkadziesiąt. Ten najbardziej chyba znany, to sernik krakowski – klasyk gatunku – z rodzynkami, o zwartej konsystencji i mocno twarogowym smaku.
Wielbiciele lżejszych deserów powinni zerknąć za ocean, gdzie w USA ciasta te robi się z serków śmietankowych, którymi my Polacy najczęściej smarujemy kanapki.
Z serka śmietankowego i śmietany kremówki powstaje również sernik baskijski – aksamitny i delikatny. Ciekawostka – w przeciwieństwie do reszty serników, które lubią niższą temperaturę, ten piecze się w 240 stopniach!
Sernik to wspaniałe ciasto, które można dowoli modyfikować – dodawać owoce (w kawałkach lub w formie musu), bakalie, kremy: orzechowe, karmelowe, owocowe curdy. Serniki można udekorować świeżymi owocami, bitą śmietaną, warstwą bezy lub mlecznej pianki – naprawdę warto poruszyć wyobraźnię i zaskoczyć bliskich wyjątkowym wypiekiem.

Jak upiec perfekcyjny sernik?

  • Serniki potrafią być też kapryśne! Szczególnie podczas pieczenia może zdarzyć się, że ciasto nadmiernie urośnie, pęknie lub przypiecze się nierównomiernie. Są na to sposoby!
  • Przede wszystkim składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej – 2-3 godziny (latem krócej) przed pieczeniem, należy wyjąć z lodówki produkty potrzebne do wypieku. Dzięki temu sernik będzie miał zwartą konsystencję.
  • By uniknąć pęknięcia, należy piec sernik w kąpieli wodnej, czyli podnieść wilgotność w piekarniku. Można to zrobić na dwa sposoby: szczelnie owinąć tortownicę/blachę i wstawić ją do większego naczynia napełnionego kostkami lodu lub wodą. Można także głębszą blachę z wyposażenia piekarnika wstawić na dół i napełnić wodą. Dzięki parze wodnej, która wytwarza się w piekarniku, ciasto piecze się równomiernie.

Eksperci polecają też piec sernik długo w niskiej temperaturze, nie wyższej niż 150 st. – wówczas nie będzie pękało. I jeszcze jedna rada na koniec: sernik warto studzić przez ok. godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami – to ciasto nie lubi nagłych zmian temperatur.

Przed podaniem należy ten wypiek schłodzić w lodówce, najlepiej przez 12 godzin.

Puszysty sernik z bezą.
Puszysty sernik z bezą.

Puszysty sernik z bezą [PRZEPIS]

Składniki:
Ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 g masła extra Łaciate
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego (np. Mlekpol 18%)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • garść kaszy manny


Wykonanie sernika

Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i dobrze siekamy nożem. Jajko wbijamy do miski i ubijamy mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodajemy cukier, dokładnie ucieramy i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstawiamy na ok. 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.
Przygotowanie sera: Jajka wraz z żółtkami wbijamy do miski i dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie mieszamy w zimnym mleku i wlewamy do masy. Pod koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelewamy na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 min. Pod koniec pieczenia możemy wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 min.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska