Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Świąteczna tarta makowa z bakaliami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Świąteczna tarta makowa z bakaliami. Zobaczcie przepis!
Świąteczna tarta makowa z bakaliami. Zobaczcie przepis! Fot. Stanisław Romek
Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez ciast z makiem w roli głównej. Zamiast tradycyjnego makowca, proponujemy tartę z masą makową i bakaliami. Ten smak zachwyci wszystkich. Zobaczcie przepis!

Świąteczna tarta makowa z bakaliami [PRZEPIS]

Świąteczna tarta makowa z bakaliami.
Świąteczna tarta makowa z bakaliami. Fot. Stanisław Romek

Składniki na ciasto (forma do tarty 25 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Składniki na nadzienie:

  • 250 g mielonego maku
  • 500 ml wody
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka amaretto

Dekoracja:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody

Wykonanie
Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Teraz robimy nadzienie makowe. Mak mielony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mak nam wystygnie to odcedzamy go z wody a w rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem. Potem mieszamy dokładnie mak z rozpuszczonym masłem z cukrem i dodajemy bakalie. Na koniec dodajemy jajka i amaretto i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie wyciągamy tarte i nakładamy na nią nadzienie makowe. Tarte wkładamy do piekarnika na 40 minut i temperaturę zmniejszamy do 175 stopni.
Gdy tarta nam się upiecze i wystygnie to robimy lukier – cukier puder przesiewamy i dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy a potem dekorujemy wierzch tarty.
Smacznego!
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska