Świąteczna tarta makowa z bakaliami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto (forma do tarty 25 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
- 250 g mielonego maku
- 500 ml wody
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe)
- 2 jajka
- 1 łyżka amaretto
Dekoracja:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ciepłej wody
Wykonanie
Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Teraz robimy nadzienie makowe. Mak mielony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mak nam wystygnie to odcedzamy go z wody a w rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem. Potem mieszamy dokładnie mak z rozpuszczonym masłem z cukrem i dodajemy bakalie. Na koniec dodajemy jajka i amaretto i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie wyciągamy tarte i nakładamy na nią nadzienie makowe. Tarte wkładamy do piekarnika na 40 minut i temperaturę zmniejszamy do 175 stopni.
Gdy tarta nam się upiecze i wystygnie to robimy lukier – cukier puder przesiewamy i dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy a potem dekorujemy wierzch tarty.
Smacznego!
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.
