Ciasta na Boże Narodzenie. Nasza Czytelniczka, Katarzyna Skuta, uwielbia gotować, pichcić, piec i kosztować. Jej dania znikają z talerzy w oka mgnieniu. Na Boże Narodzenie poleca ciasto z jabłkami i orzechami.
Składniki
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- szklanka oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szkl cukru
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- łyżeczka proszku po pieczenia
- łyżeczka sody
- 1 kg jabłek
- cukier waniliowy
- rodzynki, orzechy włoskie
- łyżka wrzątku
WYKONANIE
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
