MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Ciasta na Boże Narodzenie, że palce lizać! Zobaczcie przepisy na smaczne wypieki na święta

Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Beza kokosowa:
4 białka
2/3 szklanki cukru
20 dag wiórków koksowych

Poncz:
100 ml rumu
sok z połowy cytryny

Masa:
1/2 litra mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2,5 łyżki cukru
1 kostka masła
1 puszka ananasa

Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki mleka

Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdjąć folię.
3. Masa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, utrzeć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Owoce dodać do masy i wymieszać.
4. Poncz: Rum wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
5. Na biszkopt wyłożyć masę z ananasem, wyrównać. Na masie ułożyć bezę kokosową. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Zobacz również

Pielgrzymka Szkół Imienia Świętych i Błogosławionych gościła w Jędrzejowie [ZDJĘCIA]

Pielgrzymka Szkół Imienia Świętych i Błogosławionych gościła w Jędrzejowie [ZDJĘCIA]

PUCHAR POLSKI. Beskid Andrychów melduje się w finale wojewódzkim. ZDJĘCIA

PUCHAR POLSKI. Beskid Andrychów melduje się w finale wojewódzkim. ZDJĘCIA

Polecamy

Libacja w tarnowskim więzieniu. Skazani upili się płynem do dezynfekcji

Libacja w tarnowskim więzieniu. Skazani upili się płynem do dezynfekcji

Skutki wykolejenia tramwaju w Nowej Hucie dotkliwe dla pasażerów

Skutki wykolejenia tramwaju w Nowej Hucie dotkliwe dla pasażerów

64. Krakowski Festiwal Filmowy od 26 maja do 2 czerwca

64. Krakowski Festiwal Filmowy od 26 maja do 2 czerwca