– Na świąteczny stół polecam ciasto pomarańczowo-kawowe – mówi nasza Czytelniczka Janina Czaja z Krakowa.
Składniki na ciasto
- 8 jajek
- 160 g cukru
- 240 g maki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem
- torebka budyniu waniliowego
- 250 g masła
- 500 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 200 ml soku pomarańczowego
- pomarańcza
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- cukierki o smaku kawowym
- 5 dag orzechów włoskich
Wykonanie
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Na wyłożonej pergaminem dużej blaszce rozłożyć równomiernie ciasto i piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
Budyń zagotować z mlekiem, cukrem i kawą. Wystudzić.
Utrzeć masło na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochu zimny budyń.
Ciasto przekroić na 3 placki. Jeden z nich nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować częścią kremu, przykryć drugim plackiem
Placek znów nasączyć sokiem i posmarować częścią kremu .
Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć resztą soku .
Wierzch i boki ciasta posmarować kremem.
Udekorować można pomarańczą, posiekanymi orzechami i cukierkami.
