https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na święta: ciasto pomarańczowo-kawowe [PRZEPIS]

mad
Ciasto pomarańczowo-kawowe na świąteczny stół.
Ciasto pomarańczowo-kawowe na świąteczny stół. 123 rf
Przepis na świąteczne ciasto pomarańczowo-kawowe.

– Na świąteczny stół polecam ciasto pomarańczo­wo-kawowe – mówi nasza Czytelniczka Janina Czaja z Krakowa.

Składniki na ciasto

  • 8 jajek
  • 160 g cukru
  • 240 g maki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • torebka budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • pomarańcza
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • cukierki o smaku kawowym
  • 5 dag orzechów włoskich

Wykonanie
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Na wyłożonej pergaminem dużej blaszce rozłożyć równomiernie ciasto i piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
Budyń zagotować z mlekiem, cukrem i kawą. Wystudzić.
Utrzeć masło na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochu zimny budyń.
Ciasto przekroić na 3 placki. Jeden z nich nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować częścią kremu, przykryć drugim plackiem
Placek znów nasączyć sokiem i posmarować częścią kremu .
Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć resztą soku .
Wierzch i boki ciasta posmarować kremem.
Udekorować można pomarańczą, posiekanymi orzechami i cukierkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska