Lekkie, a zarazem orzeźwiające serniczki na czekoladowo-herbatnikowym spodzie. W sam raz na wielkanocny stół.
Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół
Składniki na ok. 20 serniczków:
- 500 g sera białego podwójnie mielonego
- 1 serek mascarpone
- 50g śmietany 30%
- 100g cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 1 opakowanie śmietany śnieżki
- 10 kropli zielonego barwnika spożywczego
- 2 garści zielonej mięty
- 1 limonka
- 40 kropli miętowych
- 1/4 szklanki mleka
- 2 czekolady mleczne
- 10 sztuk herbatników
Sposób przygotowania:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości.
Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.
Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Ciasta na Wielkanoc, które szczególnie polecamy:
