Ciasta na wielkanocny stół. Ciasta na biszkopcie z masą budyniową, które zachwycą wszystkich [PRZEPISY]

mad
Ciasta na biszkopcie z masą budyniową na Wielkanoc, które zachwycą wszystkich. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.
Ciasta na biszkopcie z masą budyniową na Wielkanoc, które zachwycą wszystkich. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników. Fot. Iwona Borowiec
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych ciast. Co warto upiec? Oczywiście pyszne ciasta na biszkopcie z masą budyniową. Zobaczcie przepisy na biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem oraz biszkoptowe ciasto cytrynowe. Palce lizać!

Oprócz babek i mazurków warto przygotować na Wielkanoc inne pyszne ciasta. Szczególnie sprawdzą się ciasta biszkoptowe. Biszkopt to nic trudnego! To lekkie ciasto na bazie jajek i mąki. Na podstawie biszkoptu można przygotować wiele smacznych i wyjątkowych ciast, jak biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem i pyszny cytrynowiec biszkoptowy z masą budyniową.

Biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem [PRZEPIS]

Biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem na Wielkanoc.
Biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem na Wielkanoc. Fot. Grażyna Łacna-Walczak

 
Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową

  • 2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • budyń waniliowy
  • kostka masła

Składniki na ptasie mleczko

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki czerwone

Dodatkowo

  • paczka dużych herbatników
  • 2 galaretki czerwone
  • owoce (np. 3 mandarynki)

 
Wykonanie:
Biszkopt. Białka ubić z cukrem, potem dodać żółtka i ubijać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach  na złoty kolor. Po wystudzeniu przeciąć na pół.
Masa budyniowa. W szklance mleka rozrobić mąkę z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, następnie dodawać zimny budyń cały czas ucierając.
Ptasie mleczko. Galaretki na ptasie mleczko rozpuścić w szklance wrzącej wody.  Schłodzoną śmietankę ubić, następnie dodać lekko tężejące już galaretki i dalej ubijać. Należy szybko wylewać na ciasto, gdyż tężeje.
Składanie ciasta. Na dolną część biszkoptu wyłożyć  pół masy budyniowej, następnie ułożyć warstwę herbatników, potem ptasie mleczko, znowu warstwę herbatników i resztę masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ułożyć dowolnie owoce i zalać galaretkami rozpuszczonymi  w 1, 5 szklanki wody.
Przepis Grażyna Łacnej-Walczak

Cytrynowiec na biszkopcie. W sam raz na Wielkanoc [PRZEPIS]

Cytrynowiec na biszkopcie. W sam raz na Wielkanoc.
Cytrynowiec na biszkopcie. W sam raz na Wielkanoc. Fot. Iwona Borowiec

Składniki na biszkopt:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

Wykonanie biszkoptu
Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (jeśli ktoś woli, najpierw można ubić same białka ze szczyptą soli, a dopiero później dodawać stopniowo cukier i żółtka). Do ubitej masy powoli przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Następnie wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20-25 minut. Studzić 10 minut, po czym obkroić naokoło, wyjąć z blaszki, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na masę budyniową:

  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • sok z 1 cytryny
  • woda (razem z sokiem ma być 500 ml)
  • 200 g cukru
  • 200 g masła (temp. pokojowa)

Wykonanie masy:
Sok cytrynowy wlać do miarki, dopełnić wodą, żeby było 375 ml (czyli 1 i 1/2 szklanki). Przelać do garnuszka i zagotować z cukrem. Następnie 125 ml (pół szklanki) wody wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do gotującej się zawartości garnuszka. Podgrzewać do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając wystudzony budyń śmietankowo-cytrynowy.

Nasączenie biszkoptu:

  • ok. 1/2 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • herbatniki (ok. 21 sztuk)

Nasączenie biszkoptu
Wystudzony biszkopt ponownie umieścić w blaszce (można ją wcześniej wyścielić pergaminem – dla ochrony spodu formy, gdyż ciasto będzie krojone w blaszce) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym (nie za dużo, resztę nasączenia zużyjemy do herbatników). Na biszkopt wyłożyć gotową masę budyniową i schłodzić. W międzyczasie przygotować piankę cytrynową.

Pianka cytrynowa:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką ciągle ubijając. Wyłożyć na masę budyniową w blaszce, wyrównać wierzch i wstawić na trochę do lodówki, żeby pianka nieco stężała. Następnie na piance ułożyć herbatniki lekko nasączone w pozostałej wodzie z sokiem cytrynowym. Wierzch polać lukrem przygotowanym z ok. 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczki soku z cytryny i niewielkiej ilości wody (dodajemy jej tyle, żeby otrzymać średniej gęstości lukier). Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis Iwony Borowiec

Zobacz też inne przepisy na ciasta biszkoptowe:

Ciasta na Wielkanoc, które szczególnie polecamy:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie