Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na wielkanocny stół. Ciasta na biszkopcie z masą budyniową, które zachwycą wszystkich [PRZEPISY]

mad
Ciasta na biszkopcie z masą budyniową na Wielkanoc, które zachwycą wszystkich. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.
Ciasta na biszkopcie z masą budyniową na Wielkanoc, które zachwycą wszystkich. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników. Fot. Iwona Borowiec
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych ciast. Co warto upiec? Oczywiście pyszne ciasta na biszkopcie z masą budyniową. Zobaczcie przepisy na biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem oraz biszkoptowe ciasto cytrynowe. Palce lizać!

Oprócz babek i mazurków warto przygotować na Wielkanoc inne pyszne ciasta. Szczególnie sprawdzą się ciasta biszkoptowe. Biszkopt to nic trudnego! To lekkie ciasto na bazie jajek i mąki. Na podstawie biszkoptu można przygotować wiele smacznych i wyjątkowych ciast, jak biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem i pyszny cytrynowiec biszkoptowy z masą budyniową.

Biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem [PRZEPIS]

Biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem na Wielkanoc.
Biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem na Wielkanoc. Fot. Grażyna Łacna-Walczak

 
Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową

  • 2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • budyń waniliowy
  • kostka masła

Składniki na ptasie mleczko

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki czerwone

Dodatkowo

  • paczka dużych herbatników
  • 2 galaretki czerwone
  • owoce (np. 3 mandarynki)

 
Wykonanie:
Biszkopt. Białka ubić z cukrem, potem dodać żółtka i ubijać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach  na złoty kolor. Po wystudzeniu przeciąć na pół.
Masa budyniowa. W szklance mleka rozrobić mąkę z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, następnie dodawać zimny budyń cały czas ucierając.
Ptasie mleczko. Galaretki na ptasie mleczko rozpuścić w szklance wrzącej wody.  Schłodzoną śmietankę ubić, następnie dodać lekko tężejące już galaretki i dalej ubijać. Należy szybko wylewać na ciasto, gdyż tężeje.
Składanie ciasta. Na dolną część biszkoptu wyłożyć  pół masy budyniowej, następnie ułożyć warstwę herbatników, potem ptasie mleczko, znowu warstwę herbatników i resztę masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ułożyć dowolnie owoce i zalać galaretkami rozpuszczonymi  w 1, 5 szklanki wody.
Przepis Grażyna Łacnej-Walczak

Cytrynowiec na biszkopcie. W sam raz na Wielkanoc [PRZEPIS]

Cytrynowiec na biszkopcie. W sam raz na Wielkanoc.
Cytrynowiec na biszkopcie. W sam raz na Wielkanoc. Fot. Iwona Borowiec

Składniki na biszkopt:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

Wykonanie biszkoptu
Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (jeśli ktoś woli, najpierw można ubić same białka ze szczyptą soli, a dopiero później dodawać stopniowo cukier i żółtka). Do ubitej masy powoli przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Następnie wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20-25 minut. Studzić 10 minut, po czym obkroić naokoło, wyjąć z blaszki, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na masę budyniową:

  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • sok z 1 cytryny
  • woda (razem z sokiem ma być 500 ml)
  • 200 g cukru
  • 200 g masła (temp. pokojowa)

Wykonanie masy:
Sok cytrynowy wlać do miarki, dopełnić wodą, żeby było 375 ml (czyli 1 i 1/2 szklanki). Przelać do garnuszka i zagotować z cukrem. Następnie 125 ml (pół szklanki) wody wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do gotującej się zawartości garnuszka. Podgrzewać do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając wystudzony budyń śmietankowo-cytrynowy.

Nasączenie biszkoptu:

  • ok. 1/2 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • herbatniki (ok. 21 sztuk)

Nasączenie biszkoptu
Wystudzony biszkopt ponownie umieścić w blaszce (można ją wcześniej wyścielić pergaminem – dla ochrony spodu formy, gdyż ciasto będzie krojone w blaszce) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym (nie za dużo, resztę nasączenia zużyjemy do herbatników). Na biszkopt wyłożyć gotową masę budyniową i schłodzić. W międzyczasie przygotować piankę cytrynową.

Pianka cytrynowa:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką ciągle ubijając. Wyłożyć na masę budyniową w blaszce, wyrównać wierzch i wstawić na trochę do lodówki, żeby pianka nieco stężała. Następnie na piance ułożyć herbatniki lekko nasączone w pozostałej wodzie z sokiem cytrynowym. Wierzch polać lukrem przygotowanym z ok. 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczki soku z cytryny i niewielkiej ilości wody (dodajemy jej tyle, żeby otrzymać średniej gęstości lukier). Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis Iwony Borowiec

Zobacz też inne przepisy na ciasta biszkoptowe:

Ciasta na Wielkanoc, które szczególnie polecamy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska