Oprócz babek i mazurków warto przygotować na Wielkanoc inne pyszne ciasta. Szczególnie sprawdzą się ciasta biszkoptowe. Biszkopt to nic trudnego! To lekkie ciasto na bazie jajek i mąki. Na podstawie biszkoptu można przygotować wiele smacznych i wyjątkowych ciast, jak biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem i pyszny cytrynowiec biszkoptowy z masą budyniową.
Biszkopt z masą budyniową i ptasim mleczkiem [PRZEPIS]

Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową
- 2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru waniliowego
- budyń waniliowy
- kostka masła
Składniki na ptasie mleczko
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki czerwone
Dodatkowo
- paczka dużych herbatników
- 2 galaretki czerwone
- owoce (np. 3 mandarynki)
Wykonanie:
Biszkopt. Białka ubić z cukrem, potem dodać żółtka i ubijać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Po wystudzeniu przeciąć na pół.
Masa budyniowa. W szklance mleka rozrobić mąkę z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, następnie dodawać zimny budyń cały czas ucierając.
Ptasie mleczko. Galaretki na ptasie mleczko rozpuścić w szklance wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubić, następnie dodać lekko tężejące już galaretki i dalej ubijać. Należy szybko wylewać na ciasto, gdyż tężeje.
Składanie ciasta. Na dolną część biszkoptu wyłożyć pół masy budyniowej, następnie ułożyć warstwę herbatników, potem ptasie mleczko, znowu warstwę herbatników i resztę masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ułożyć dowolnie owoce i zalać galaretkami rozpuszczonymi w 1, 5 szklanki wody.
Przepis Grażyna Łacnej-Walczak
Cytrynowiec na biszkopcie. W sam raz na Wielkanoc [PRZEPIS]

Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
Wykonanie biszkoptu
Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (jeśli ktoś woli, najpierw można ubić same białka ze szczyptą soli, a dopiero później dodawać stopniowo cukier i żółtka). Do ubitej masy powoli przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Następnie wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20-25 minut. Studzić 10 minut, po czym obkroić naokoło, wyjąć z blaszki, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na masę budyniową:
- 2 torebki budyniu śmietankowego
- sok z 1 cytryny
- woda (razem z sokiem ma być 500 ml)
- 200 g cukru
- 200 g masła (temp. pokojowa)
Wykonanie masy:
Sok cytrynowy wlać do miarki, dopełnić wodą, żeby było 375 ml (czyli 1 i 1/2 szklanki). Przelać do garnuszka i zagotować z cukrem. Następnie 125 ml (pół szklanki) wody wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do gotującej się zawartości garnuszka. Podgrzewać do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając wystudzony budyń śmietankowo-cytrynowy.
Nasączenie biszkoptu:
- ok. 1/2 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- herbatniki (ok. 21 sztuk)
Nasączenie biszkoptu
Wystudzony biszkopt ponownie umieścić w blaszce (można ją wcześniej wyścielić pergaminem – dla ochrony spodu formy, gdyż ciasto będzie krojone w blaszce) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym (nie za dużo, resztę nasączenia zużyjemy do herbatników). Na biszkopt wyłożyć gotową masę budyniową i schłodzić. W międzyczasie przygotować piankę cytrynową.
Pianka cytrynowa:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką ciągle ubijając. Wyłożyć na masę budyniową w blaszce, wyrównać wierzch i wstawić na trochę do lodówki, żeby pianka nieco stężała. Następnie na piance ułożyć herbatniki lekko nasączone w pozostałej wodzie z sokiem cytrynowym. Wierzch polać lukrem przygotowanym z ok. 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczki soku z cytryny i niewielkiej ilości wody (dodajemy jej tyle, żeby otrzymać średniej gęstości lukier). Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis Iwony Borowiec
Zobacz też inne przepisy na ciasta biszkoptowe:
Ciasta na Wielkanoc, które szczególnie polecamy:
