2 z 11
Poprzednie
Następne
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. Domowy piernik świąteczny. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na pierniki [PRZEPISY]
Domowy, łatwy piernik świąteczny Marty Góry z Krakowa
Składniki na dwie keksówki
1/2 kg mąki
2 jajka
ok. szklanki miodu
ok. szklanki cukru (może być brązowy)
10 dag masła
1/4 l mleka
soda oczyszczona - czubata łyżeczka
przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
bakalie
Wykonanie
Miód, cukier i masło stopić na ciepło. Ostudzić. Do zimnej mieszaniny dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku, przyprawy do piernika i wymieszać. To wszystko dodać do mąki i wyrobić razem łyżką, dodać bakalie. Następnie ubić pianę z białek, lekko wymieszać z ciastem piernikowym, aby cała piana wchłonęła się w ciasto.
Piec w piecu nagrzanym do 180-200 stopni do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.