Przepisem na puszyste ciasto czekoladowo-orzechowe podzielili się nasi Czytelnicy Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga Kuchenne Wariacje.
Składniki na formę o średnicy 20-21 cm
- 200 g mąki z orzechów arachidowych
- 200 g czekolady gorzkiej 70%
- 200 g masła 82%
- 160 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- trochę masła i kakao do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie
Rozpuścić w garnku na małym ogniu masło z czekoladą i zostawić do wystudzenia.
Zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę. W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać partiami mąkę z dodatkami oraz rozpuszczone masło z czekoladą i delikatnie wymieszać.
Dół formy wyłożyć papierem, a boki posmarować masłem i oprószyć kakao. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 180 stopni. Ciasto piec 35-40 minut (do suchego patyczka), zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 minut i wyciągnąć.
