Sezon na czereśnie trwa! Warto więc je wykorzystać w pysznych wypiekach. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy:
- Clafoutis z czereśniami, czyli prosty francuski deser
- Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym
- Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami
- Szybkie ciasto czekoladowe z czereśniami
Clafoutis z czereśniami [PRZEPIS]

Składniki na formę 26 cm
- ok. 400 g czereśni
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 ml słodkiej śmietanki 12%
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie
Wydrylowane czereśnie posypać łyżką cukru i na chwilę odstawić. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodać ubite jajka oraz śmietankę i dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie.
Zalać ciastem i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym [PRZEPIS]

Składniki (foremka płaska ok. 30x25 cm):
- 6 jajek L
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 op. orzechów laskowych Kresto 100 g
- 3–4 łyżki oleju Rapso (+ do wysmarowania)
- 250 g mascarpone
- 300 g śmietany 36%
- 500 g czereśni
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wysmaruj olejem.
Białka oddziel bardzo dokładnie od żółtek. (nie może być nawet odrobiny żółtka w białku).
Następnie ubij białka i dodaj powoli łyżką cukier. UWAGA! Po każdej łyżce miksuj 3–4 minuty, aż do zużycia całego cukru. Po tym czasie miksuj jeszcze ok. 5 minut. Weź między palce odrobinę piany, nie powinno się wyczuwać drobinek cukru. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
Pianę równomiernie wyłóż na foremkę.
Formę włóż do nagrzanego do 150°C piekarnika i piecz 25 minut z termoobiegiem. Jeżeli beza zacznie się brązowić, zmniejsz temperaturę.
W międzyczasie przesyp orzechy na patelnię i praż, często potrząsając patelnią.
Orzechy otrzyj w rękach pozbawiając je skórki. Zmiksuj je z olejem i dodaj sól.
Śmietanę i mascarpone przełóż do misy miksera, a następnie zmiksuj do uzyskania gęstej masy. Do całości dodaj wydrylowane czereśnie i wymieszaj.
Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika, wysmaruj masłem orzechowym, a po 5 minutach wyłóż masę z czereśniami.
Roladę zwiń pomagając sobie papierem do pieczenia.
Uformowaną roladę włóż na 3–4 godziny do lodówki. Najlepiej owinąć ją folią aluminiową lub spożywczą.
Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami [PRZEPIS]

Składniki na formę do pieczenia 20 cm
- 150 g czereśni
- 90 g mielonych migdałów
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 75 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Umyć i wydrylować czereśnie. Możemy to zrobić za pomocą drylownicy lub wydrążyć pestki nożykiem. Po pozbawieniu czereśni pestek rozgrzać piekarnik do 175 stopni (grzałka góra/dół bez termoobiegu). Oddzielić żółtka od białek. Białka odłożyć, natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem aż do momentu kiedy masa jajeczno-cukrowa będzie puszysta i jasna. Następnie do masy wsypać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Jeżeli nie macie mielonych migdałów, to można zemleć całe w blenderze – najlepiej razem z mąką, migdały zbiły się jak najmniej przez wydzielający się z nich tłuszcz podczas mielenia.
Po wymieszaniu masy ubić białka na sztywno. Następnie w dwóch/trzech porcjach dodawać je do migdałowej masy i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Sama masa migdałowa będzie gęsta, ale po dodaniu białek powinna się zdobić na tyle luźna, że będzie się powoli wylewać z misy do formy. Na koniec dodać połówki czereśni i wszystko razem delikatnie wymieszać żeby białka nie opadły. Piec do „suchego patyczka”.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”
Szybkie ciasto czekoladowe z czereśniami [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mleka
- duże jajko
- 1/4 szklanki oleju
- czereśnie (ok. 100-150 g)
Wykonanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i kakao, dodajemy mleko, jajko oraz olej – dokładnie mieszamy.
Wrzucamy wydrylowane czereśnie, mieszamy, wylewamy do keksówki (ok. 25 cm) i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na ok. 55-65 minut ( do suchego patyczka ).
Gotowe posypujemy cukrem pudrem!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
