Nasza Loteria

Ciasta z czereśniami, którym trudno się oprzeć! Francuskie clafoutis, czy rolada bezowa? Zrób wszystkie! [PRZEPISY]

mad
Macie ochotę na pyszne ciasta z czereśniami? Zobaczcie przepisy. Na zdjęciu  francuskie clafoutis z czereśniami - najłatwiejszy deser z czereśniami.
Macie ochotę na pyszne ciasta z czereśniami? Zobaczcie przepisy. Na zdjęciu francuskie clafoutis z czereśniami - najłatwiejszy deser z czereśniami. Fot. Sylwia Ładyga
Rolada z czereśniami czy francuskie clafoutis z czereśniami? Ciasto migdałowe z czereśniami czy szybkie ciasto czekoladowe z czereśniami? Wybierz dla siebie smakołyki z czereśniami, którym trudno się oprzeć. Zobacz przepisy.

Sezon na czereśnie tuż-tuż! Warto więc je wykorzystać w pysznych wypiekach. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy:

  • Clafoutis z czereśniami, czyli prosty francuski deser
  • Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym
  • Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami
  • Szybkie ciasto czekoladowe z czereśniami

Clafoutis z czereśniami [PRZEPIS]

Clafoutis z czereśniami.
Clafoutis z czereśniami. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na formę 26 cm

  • ok. 400 g czereśni
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie
Wydrylowane czereśnie posypać łyżką cukru i na chwilę odstawić. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodać ubite jajka oraz śmietankę i dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie.
Zalać ciastem i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym [PRZEPIS]

Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym.
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym.

Składniki (foremka płaska ok. 30x25 cm):

  • 6 jajek L
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 op. orzechów laskowych Kresto 100 g
  • 3–4 łyżki oleju Rapso (+ do wysmarowania)
  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietany 36%
  • 500 g czereśni
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wysmaruj olejem.
Białka oddziel bardzo dokładnie od żółtek. (nie może być nawet odrobiny żółtka w białku).
Następnie ubij białka i dodaj powoli łyżką cukier. UWAGA! Po każdej łyżce miksuj 3–4 minuty, aż do zużycia całego cukru. Po tym czasie miksuj jeszcze ok. 5 minut. Weź między palce odrobinę piany, nie powinno się wyczuwać drobinek cukru. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
Pianę równomiernie wyłóż na foremkę.
Formę włóż do nagrzanego do 150°C piekarnika i piecz 25 minut z termoobiegiem. Jeżeli beza zacznie się brązowić, zmniejsz temperaturę.
W międzyczasie przesyp orzechy na patelnię i praż, często potrząsając patelnią.
Orzechy otrzyj w rękach pozbawiając je skórki. Zmiksuj je z olejem i dodaj sól.
Śmietanę i mascarpone przełóż do misy miksera, a następnie zmiksuj do uzyskania gęstej masy. Do całości dodaj wydrylowane czereśnie i wymieszaj.
Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika, wysmaruj masłem orzechowym, a po 5 minutach wyłóż masę z czereśniami.
Roladę zwiń pomagając sobie papierem do pieczenia.
Uformowaną roladę włóż na 3–4 godziny do lodówki. Najlepiej owinąć ją folią aluminiową lub spożywczą.

Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami [PRZEPIS]

Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami.
Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami. Fot. Stanisław Romek

Składniki na formę do pieczenia 20 cm

  • 150 g czereśni
  • 90 g mielonych migdałów
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie
Umyć i wydrylować czereśnie. Możemy to zrobić za pomocą drylownicy lub wydrążyć pestki nożykiem. Po pozbawieniu czereśni pestek rozgrzać piekarnik do 175 stopni (grzałka góra/dół bez termoobiegu). Oddzielić żółtka od białek. Białka odłożyć, natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem aż do momentu kiedy masa jajeczno-cukrowa będzie puszysta i jasna. Następnie do masy wsypać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Jeżeli nie macie mielonych migdałów, to można zemleć całe w blenderze – najlepiej razem z mąką, migdały zbiły się jak najmniej przez wydzielający się z nich tłuszcz podczas mielenia.
Po wymieszaniu masy ubić białka na sztywno. Następnie w dwóch/trzech porcjach dodawać je do migdałowej masy i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Sama masa migdałowa będzie gęsta, ale po dodaniu białek powinna się zdobić na tyle luźna, że będzie się powoli wylewać z misy do formy. Na koniec dodać połówki czereśni i wszystko razem delikatnie wymieszać żeby białka nie opadły. Piec do „suchego patyczka”.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Szybkie ciasto czekoladowe z czereśniami [PRZEPIS]

Szybkie ciasto czekoladowe z czereśniami.
Szybkie ciasto czekoladowe z czereśniami. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • duże jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • czereśnie (ok. 100-150 g)

Wykonanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i kakao, dodajemy mleko, jajko oraz olej – dokładnie mieszamy.
Wrzucamy wydrylowane czereśnie, mieszamy, wylewamy do keksówki (ok. 25 cm) i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na ok. 55-65 minut ( do suchego patyczka ).
Gotowe posypujemy cukrem pudrem!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Hummus z suszonymi pomidorami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska