
Miodownik z orzechami
Składniki na ciasto
500 g mąki
200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową
100 g masła
2,5 łyżki miodu
½ szklanki cukru
200 g orzechów włoskich
Składniki na masę budyniową
500 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszki (wymiary 24x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać. W garnuszku rozpuścić masło. Dodać orzechy, cukier oraz miód. Wymieszać i zagotować. Masę odstawić na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Wyrównać. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki i żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę.
Masą przełożyć upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawić do godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga Tradycyjna kuchnia Kasi

Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami
Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
szklanka oleju
2 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka proszku po pieczenia
łyżeczka sody
1 kg jabłek
cukier waniliowy
rodzynki, orzechy włoskie
łyżka wrzątku
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne
Przepis Katarzyny Skuty

Orzechowa lazania
Składniki:
10 płatków ciasta filo
400 g nerkowców
400 g orzechów włoskich
150 g masła + odrobinę do posmarowania formy
4 białka
500 g cukru
8 łyżek miodu
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Masło rozpuścić w małym garnku. Orzechy włoskie i nerkowce posiekać.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać orzechy, cukier, miód i cynamon. Całość delikatnie wymieszać.
Formę (24x24cm) posmarować masłem. Ciasto filo delikatnie rozwinąć i pokroić na kawałki wielkości formy. Układać kolejno warstwy ciasta i masę orzechową, smarując płaty ciasta rozpuszczonym masłem. Po wyłożeniu ostatniego płata ciasta wstawić lazanię do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami.
Przepis Krystyny Solarz

Bezglutenowe ciasto z orzechami
Składniki
3 jajka
skórka i sok z pomarańczy
łyżka rumu
3 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym tłuszczem roślinnym)
600 g bakalii (na przykład wiśni, żurawiny, rodzynek, fig, daktyli i miechunki)
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
50 g ziaren słonecznika
50 g mielonych migdałów
200 g orzechów włoskich
Wykonanie
Jajka wymieszać z olejem, rumem i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Zemleć migdały i orzechy włoskie. Do miski przełożyć bakalie, dodać przyprawy i orzechy. Dodać masę jajeczną, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godz. Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce, aby wystygło.
Przepis Andżeliki Knop, autorki bloga W zielonej kuchni
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko