Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto biszkoptowe z pianką i borówkami, czyli "smerfetka". Niebanalne ciasto do niedzielnej kawy [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto biszkoptowe z pianką i borówkami, czyli "smerfetka". Zobaczcie przepis.
Ciasto biszkoptowe z pianką i borówkami, czyli "smerfetka". Zobaczcie przepis. Fot. Katarzyna Jaworek
Niebanalne ciasto do niedzielnej kawy? Tylko "Smerfetka". To ciasto biszkoptowe z pianką i borówkam,i. Proste, ale zarazem efektowne. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Ciasta na biszkopcie od lat cieszą się ogromnym powodzeniem. Nic dziwnego. Są proste w wykonaniu, a dodatki sprawiają, że każde może być inne. Polecamy przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek na rewelacyjne ciasto na biszkopcie "Smefretka" z borówkami. Zobaczcie przepis.

Ciasto biszkoptowe z pianką i borówkami, czyli "smerfetka" [PRZEPIS]

Ciasto biszkoptowe z pianką i borówkami, czyli "smerfetka".
Ciasto biszkoptowe z pianką i borówkami, czyli "smerfetka". Fot. Katarzyna Jaworek

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24cm):
Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • szczypta soli

Pianka:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 opakowania galaretki niebieskiej

Dodatkowo:

  • 150 g borówek amerykańskich,
  • 2 opakowania galaretki niebieskiej
  • niebieska posypka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka razem ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Pianka: Dwie niebieskie galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać tężejącą galaretkę. Wszystko razem zmiksować. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Wyrównać i odstawić do stężenia.
3. Na stężonej piance ułożyć borówki amerykańskie. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalać borówki na cieście. Wierzch ciasta posypać niebieską posypką. Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

Zobacz też inne przepisy na pyszne ciasta

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska