Ciasta na biszkopcie od lat cieszą się ogromnym powodzeniem. Nic dziwnego. Są proste w wykonaniu, a dodatki sprawiają, że każde może być inne. Polecamy przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek na rewelacyjne ciasto na biszkopcie "Smefretka" z borówkami. Zobaczcie przepis.
Ciasto biszkoptowe z pianką i borówkami, czyli "smerfetka" [PRZEPIS]

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24cm):
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju
- 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu
- szczypta soli
Pianka:
- 300 ml śmietany 36%
- 2 opakowania galaretki niebieskiej
Dodatkowo:
- 150 g borówek amerykańskich,
- 2 opakowania galaretki niebieskiej
- niebieska posypka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka razem ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Pianka: Dwie niebieskie galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać tężejącą galaretkę. Wszystko razem zmiksować. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Wyrównać i odstawić do stężenia.
3. Na stężonej piance ułożyć borówki amerykańskie. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalać borówki na cieście. Wierzch ciasta posypać niebieską posypką. Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Zobacz też inne przepisy na pyszne ciasta

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?