Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania, poleca ciasto cukiniowe z malinami. Zachwyci każdego.
Składniki na ciasto
- 3 jajka
- szklanka oleju słonecznikowego
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki tartej cukinii (ok. 250g)
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 kg malin (kilka można zostawić do dekoracji)
Składniki na krem
- 200 g miękkiego masła
- 2,5 szklanki cukru pudru
- cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Wykonanie
Ciasto. Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli jest bardzo soczysta, to odcisnąć z niej sok. Przygotować miskę i wbić do niej jajka, dodać olej, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksować. Dodać cukinię i wymieszać. Do małej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do mokrych składników lekko miksując. Wsypać maliny i wymieszać łyżką. Spody tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być też forma na babeczkę gigantkę), wyłożyć do nich ciasto (po równo).
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut - do suchego patyczka (w formie na babkę gigantkę piecze się dłużej - nawet ok. godziny)! Wystudzić przed nałożeniem kremu.
Krem. Masło zmiksować z cukrem i solą, aż masa będzie jednolita (należy smakować masę i sprawdzać czy na języku są jeszcze wyczuwalne grudki cukru). Dodać skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Miksować jeszcze ok. 3 minut. Gotowy krem nałożyć na ciasto (połowę pomiędzy ciasta, a połowę na wierzch), udekorować malinami.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN