Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto fantazyjny przekładaniec [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Grojca
Ciasto fantazyjny przekładaniec

Wyszukujemy ciekawe przepisy i je udoskonalamy, by urozmaicić menu na naszych spotkaniach - mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Grojcu (gmina Oświęcim). - To ciasto, autorstwa Stanisławy Bliźniak, jak i inne smakołyki, pieczemy z okazji różnych spotkań organizowanych na terenie gminy Oświęcim. A tych nie brakuje - Dzień Babci i Dziadka, Dzień Kobiet, dożynki, koncerty pieśni patriotycznych, tradycyjna prażonka czy majówka - wyliczają panie z KGW.

Składniki na ciasto

  • 7 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki (+2 łyżki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki kakao

Składniki na krem

  • opakowanie śnieżki
  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 2 galaretki agrestowe

Składniki na polewę

  • 60 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao


Wykonanie

Ciasto. Białka ubić z solą na sztywną pianę, partiami dodając cukier. Do piany, wciąż ubijając, dodawać na przemian żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej.

Ciasto podzielić na cztery części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej - dwie łyżki mąki. Każdą część wymieszać osobno.

Na wyłożoną pergaminem blachę 24x36 łyżkami nakładać kolejne ciasta zaczynając od makowego, a kończąc na kisielowym. Piec 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na dwa placki.

Krem. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać płynną galaretkę i wymieszać. Masą posmarować dolny placek, przykryć górnym.

Polewa czekoladowa. Masło i wodę podgrzać w niedużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać cukier oraz kakao i wymieszać.

Polać polewą placek. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska