Wyszukujemy ciekawe przepisy i je udoskonalamy, by urozmaicić menu na naszych spotkaniach - mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Grojcu (gmina Oświęcim). - To ciasto, autorstwa Stanisławy Bliźniak, jak i inne smakołyki, pieczemy z okazji różnych spotkań organizowanych na terenie gminy Oświęcim. A tych nie brakuje - Dzień Babci i Dziadka, Dzień Kobiet, dożynki, koncerty pieśni patriotycznych, tradycyjna prażonka czy majówka - wyliczają panie z KGW.
Składniki na ciasto
- 7 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki (+2 łyżki)
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kisielu wiśniowego
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem
- opakowanie śnieżki
- 500 ml śmietany 30 proc.
- 2 galaretki agrestowe
Składniki na polewę
- 60 g masła
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
Wykonanie
Ciasto. Białka ubić z solą na sztywną pianę, partiami dodając cukier. Do piany, wciąż ubijając, dodawać na przemian żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej.
Ciasto podzielić na cztery części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej - dwie łyżki mąki. Każdą część wymieszać osobno.
Na wyłożoną pergaminem blachę 24x36 łyżkami nakładać kolejne ciasta zaczynając od makowego, a kończąc na kisielowym. Piec 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na dwa placki.
Krem. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać płynną galaretkę i wymieszać. Masą posmarować dolny placek, przykryć górnym.
Polewa czekoladowa. Masło i wodę podgrzać w niedużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać cukier oraz kakao i wymieszać.
Polać polewą placek. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN