7 z 8
Poprzednie
Następne
Ciasto z rabarbarem. TOP 7 ciast z rabarbarem w roli głównej [PRZEPISY]
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem i sezonowymi owocami Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Składniki
3 jaja
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka jogurtu
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 2 szklanki rabarbaru, ewentualnie jagód, malin, itp
Wykonanie
Cukier i cukier waniliowy zmiksować z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie powoli dodawać jogurt i olej. Z mąki odmierzyć 2 łyżki i obsypać nimi owoce. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. I dodawać ją stopniowo do reszty masy. Miksować dalej.
Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem wylać ciasto, a na wierzchu wysypać owoce. Piec około 45 min. w 180 stopniach - do suchego patyczaka.