Ciasto truskawkowe – przepis. Sezon na truskawki właśnie się zaczyna. Proponujemy przygotowanie pysznego ciasta truskawkowego z galaretką. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna Kuchnia Kasi”.
Składniki na biszkopt
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżki proszku do pieczenia
- ½ łyżki octu
- 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku
Składniki na masę śmietanową
- 500 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan fixu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- ½ słoika dżemu wiśniowego
- 300 g truskawek
- 1 kiść winogrona ciemnego
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
Wykonanie
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodawać olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym.
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem. Dodać cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i odstawić do stężenia.
Truskawki obrać z szypułek. Winogron obrać z kiści. Owoce ułożyć na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na owoce na cieście. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
