Nie istnieje produkt, który zawierałby wszystkie potrzebne do rozwoju składniki odżywcze i minerały, dlatego podstawą żywienia musi być różnorodność. Głównym źródłem kalorii powinny być produkty zbożowespożywane w czasie pięciu dziennych posiłkach. Preferowane są artykuły z mąkipełnoziarnistej, kasze oraz płatki owsianezawierającej skrobię i błonnik, witaminę B1 oraz magnez. Warzywa i owoce powinny znaleźć się w co najmniej czterech posiłkach dziennie w równych proporcjach. Z owoców raczej proponujemy dzieciom te, które rosną w naszej szerokości geograficznej, cytrusy mogą być spożywane, ale nie więcej niż raz dziennie. Zarówno owoce jak i warzywa powinno się podawać w postaci raczej surowej niż przetworzonej.
Rośliny strączkowe dostarczają białka, dlatego są szczególnie cenne w diecie. Warzywa czerwone i zielone są źródłem witaminy C, karotenoidów i błonnika, w liściach znajdują się foliany i potas, które wspomagają proces krwiotworzenia, redukują ciśnienie tętnicze i wspomagają pracę serca.
Mięso jest przede wszystkim źródłem białka, żelaza oraz witamin z grupy B i cynku. Preferowane jest chude mięso oraz tłuste morskie ryby, które są nie tylko bardzo dobrym źródłem białka, ale dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, odgrywających szczególną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, chorób alergicznych, ponadto wydają się odgrywać istotną rolę w rozwoju funkcji poznawczych u dzieci, a także witaminę D. Mleko i przetwory mleczne powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie w czterech posiłkach przede wszystkim jako źródło wapnia i białka.
W diecie dziecka należy unikać cukrów prostych oraz tłuszczów zwierzęcych, żywności przetworzonej, posiadającej bardzo długi okres ważności, soli i bezwzględnie alkoholu. Pamiętamy, że najlepsze są posiłki podawane w domu, ze znanych składników niż te podawane w ośrodkach zbiorowego żywienia.
Dobrze zbilansowana dieta w zasadzie nie wymaga podawania witamin i suplementów diety. Wyjątek mogą tutaj stanowić preparaty cechujące się odpowiednią proporcją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, a także zapewniające odpowiednią podaż magnezu, selenu, cynku i miedzi. Ryby morskie, które powinny zawierać powyższe składniki nie zawsze są preferowane przez młodzież, a odławiane, mogą zawierać zanieczyszczenia. Szczególnie istotnym składnikiem wartym suplementacji jest witamina PP, czyli niacyna, która w małych, ale niewystarczających ilościach jest produkowana przez nasz organizm.
Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych powinniśmy wdrażać u naszych dzieci od najmłodszych lat, pamiętając, że to inwestycja w zdrowie dziecka, a zatem w jego przyszłość.
Ałbena Grabowska-Grzyb – specjalista neurolog (mama trójki dzieci)
Więcej porad dotyczących diety jest w poradniku "Z dzieckiem w kuchni"