Cukinia - przepisy. W wielu mniejszych i większych ogródkach cukinie panoszą się w dużych ilościach, na straganach również ich nie brak. Trzeba korzystać, bo sezon szybko minie.
- Zapiekanka z cukinii to świetny pomył na przekąskę lub obiad, w zależności od ilości chili można dopasować pikantność pasztetu do upodobań naszych domowników – mówi Agnieszka Sznajder, autorka przepisu i bloga Apetyczna babeczka.
Składniki na 1 keksówkę
- 3 małe cukinie, długość ok. 30 cm
- 2 średnie cebule
- 2 małe marchewki
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki sosu lub pasty chili przy wersji lekko pikantnej
- po łyżeczce carry i kurkumy
- 3 duże wielskie jaja
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy 1/2 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, gdy puści wodę dobrze odciskamy z nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i marchewki starte na tarce. Mikserem ubijamy jajka z sosem chili, dodajemy odciśniętą cukinie, zieloną pietruszkę, przyprawy i masę cebulową. Dokładnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę cukiniową. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, czas pieczenia ok. 1 godzina. Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i odstawiamy pasztet na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
Zobacz też:
