Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukinia smażona i pasteryzowana z czosnkiem i ziołami [PRZEPIS]

Andrzej Łukańko
Przepis na cukinię smażoną i pasteryzowaną z czosnkiem i ziołami.

Andrzej Łukańko z Krzywaczki poleca pyszną cukinię na zimę

Składniki

  • cukinia różnokolorowa (20 -30 cm długości)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • czosnek
  • opcjonalnie zioła, np. bazylia, rozmaryn, tymianek, lubczyk

Wykonanie

Cukinię pokroić na plastry (wraz ze skórką) grubości około pół centymetra. Ułożyć na talerzu i delikatnie posolić. Na patelni rozgrzać niewiele oleju i podsmażyć cukinię na lekki kolor jasnobrązowy, ale tak, aby plastry się nie rozleciały .

Oleju używamy tyle, aby się nie przypalał, ale też żeby plastry nie pływały w nim .

Dopasować słoiki do średnicy cukinii i gorące plastry wkładać na przemian różnymi kolorami, przekładając je plasterkami czosnku oraz opcjonalnie ziołami. Popieprzyć do smaku.

Do napełnionego słoika wlać łyżeczkę octu winnego i ewentualnie uzupełnić świeżym olejem, zostawiając około 1 cm luzu. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

Zobacz też: Czego nie wiemy o cukinii?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska