Andrzej Łukańko z Krzywaczki poleca pyszną cukinię na zimę
Składniki
- cukinia różnokolorowa (20 -30 cm długości)
- olej
- sól
- pieprz
- ocet winny
- czosnek
- opcjonalnie zioła, np. bazylia, rozmaryn, tymianek, lubczyk
Wykonanie
Cukinię pokroić na plastry (wraz ze skórką) grubości około pół centymetra. Ułożyć na talerzu i delikatnie posolić. Na patelni rozgrzać niewiele oleju i podsmażyć cukinię na lekki kolor jasnobrązowy, ale tak, aby plastry się nie rozleciały .
Oleju używamy tyle, aby się nie przypalał, ale też żeby plastry nie pływały w nim .
Dopasować słoiki do średnicy cukinii i gorące plastry wkładać na przemian różnymi kolorami, przekładając je plasterkami czosnku oraz opcjonalnie ziołami. Popieprzyć do smaku.
Do napełnionego słoika wlać łyżeczkę octu winnego i ewentualnie uzupełnić świeżym olejem, zostawiając około 1 cm luzu. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Zobacz też: Czego nie wiemy o cukinii?
Źródło: Dzień Dobry TVN