Przepisem na soczystą pierś z grilla podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki zielonego pesto
- 10 malutkich marynowanych pieczarek
- ok. 5 dag startego sera mozzarella
- 2 garście świeżej rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- przyprawa do grilla
- pieprz
Wykonanie
Pierś z kurczaka natrzeć z jednej strony przyprawą, z drugiej posypać odrobiną pieprzu i rozbić przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie, gdzie był pieprz, posmarować kotlety łyżką pesto.
Na każdym kotlecie ułożyć po kawałku mozzarelli, a na nich ułożyć pieczarki. Całość posypać resztą startego na dużych oczkach sera. Zawinąć najpierw boki do środka, a następnie brzegi.
Przełożyć na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypać raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owinąć szczelnie folią.
Włożyć na godzinę do lodówki, po czym piec na rozpalonym grillu około 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej.
Zobacz też:5 nietypowych sosów do dań z grilla
Zobacz też:TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]
Zobacz też:Czas na grilla. Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla [PRZEPIS]
Zobacz też:Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red
Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?
