Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red [PRZEPIS]

Adam Chrząstowski
Adam Chrząstowski, szef kuchni krakowskiej restauracji Ed Red, zdradza jak marynować drób i wieprzowinę na grilla.

Marynata do jasnego drobiu (na 1 kg)

Składniki:

  • 250 ml gęstego jogurtu
  • skórka tarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kardamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z porcjami mięsa. Marynować do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdjąć marynatę.

Marynata do wieprzowiny (na 1 kg)

Składniki:
2 średnie ząbki czosnku
1 łyżka soli
3 łyżki majeranku
2 goździki
1/2 łyżki cynamonu
1/3 łyżeczki chili w proszku
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki musztardy sarepskiej

Wykonanie:
W moździerzu utłuczyć goździki, ziele angielskie i sól. Dodać majeranek i czosnek i utłuczyć na miazgę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Porcje mięsa natrzeć marynatą na 3 godziny przed wrzuceniem na ruszt.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska