Marynata do jasnego drobiu (na 1 kg)
Składniki:
- 250 ml gęstego jogurtu
- skórka tarta z 1 cytryny
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka kardamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z porcjami mięsa. Marynować do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdjąć marynatę.
Marynata do wieprzowiny (na 1 kg)
Składniki:
2 średnie ząbki czosnku
1 łyżka soli
3 łyżki majeranku
2 goździki
1/2 łyżki cynamonu
1/3 łyżeczki chili w proszku
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki musztardy sarepskiej
Wykonanie:
W moździerzu utłuczyć goździki, ziele angielskie i sól. Dodać majeranek i czosnek i utłuczyć na miazgę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Porcje mięsa natrzeć marynatą na 3 godziny przed wrzuceniem na ruszt.
Zobacz też: Grillowana karkówka według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Źródło: Dzień Dobry TVN