- Przygotowanie domowych kiełbas na grilla zajmuje około dwóch godzin pracy, a efekt murowany – mówi Ulla Pałka, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.
Składniki
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg boczku surowego
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego
- 1,5 szklanki zimnej wody
- 5 łyżek miodu gryczanego
- 15 metrów jelit baranich do kabanosów
Wykonanie
Łopatkę i boczek umyć pod zimną wodą, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Zemleć w maszynce do mięsa na dużych oczkach wszystko, a potem 2/3 masy raz jeszcze zemleć w maszynce przez sitko z mniejszymi oczkami. Wszystko razem porządnie wymieszać z przyprawami oraz z zimną wodą. Masę trzeba wyrabiać jak ciasto, porządnie i długo.
Jelita wypłukać pod ciepłą wodą, włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i moczyć, co jakiś czas mieszając je ręką, żeby spłukać z nich sól, w której są przechowywane.
Potem na maszynkę do mięsa nałożyć obcięty nożem lejek (węższa końcówka niż standardowy lejek do nadziewania).
Jelita naciągamy kawałkami na nasz lejek od maszynki. Podzielić jelita na kawałki, koniec każdego kawałka zawiązać na supełki. Do maszynki (już bez ostrzy w środku) włożyć mięso i nadziać jelita. Gotowe!
Zobacz też:Marynaty do mięs według przepisu Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red
Źródło: Dzień Dobry TVN
ZOBACZ KONIECZNIE: