Przepis polecają panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice).
Składniki
- 4 bułki „sztangle” krojone
- 1 kostka masła
- 1 ser pleśniowy typu camembert lub brie
- 2-5 ząbków czosnku
- sól
- ewentualnie ulubione zioła i przyprawy
Wykonanie
Masło z serem pleśniowym i czosnkiem zmiksować na gładką masę blenderem. Masę można do smaku posolić i ewentualnie przyprawić ulubionymi ziołami, przyprawami. Pokrojone sztangielki (pilnujemy żeby nadal tworzyły bułeczkę) położyć na folii aluminiowej. Wziąć do ręki kromkę i posmarować z jednej strony masłem, odłożyć na swoje miejsce. Następnie brać kolejne kromeczki, smarować masłem z jednej strony i układać tak, aby sztangielka wróciła do swojego pierwotnego kształtu. Zawinąć w folię, błyszczącą stroną do środka, i piec na grillu ok. 5 min z każdej strony aż sztangielka się przyrumieni. Podawać jako grillową przystawkę lub dodatek do dania głównego.
