https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Grillowane sztangielki - wyśmienity dodatek do dań z grilla [PRZEPIS]

mad
Grillowane sztangielki Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa. Zobaczcie przepis na ten pyszny dodatek do grillowanych potraw.

Przepis polecają panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice).

Składniki

  • 4 bułki „sztangle” krojone
  • 1 kostka masła
  • 1 ser pleśniowy typu camembert lub brie
  • 2-5 ząbków czosnku
  • sól
  • ewentualnie ulubione zioła i przyprawy

Wykonanie
Masło z serem pleśniowym i czosnkiem zmiksować na gładką masę blenderem. Masę można do smaku posolić i ewentualnie przyprawić ulubionymi ziołami, przyprawami. Pokrojone sztangielki (pilnujemy żeby nadal tworzyły bułeczkę) położyć na folii aluminiowej. Wziąć do ręki kromkę i posmarować z jednej strony masłem, odłożyć na swoje miejsce. Następnie brać kolejne kromeczki, smarować masłem z jednej strony i układać tak, aby sztangielka wróciła do swojego pierwotnego kształtu. Zawinąć w folię, błyszczącą stroną do środka, i piec na grillu ok. 5 min z każdej strony aż sztangielka się przyrumieni. Podawać jako grillową przystawkę lub dodatek do dania głównego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska