Czas na truskawki. Zobacz 5 dań obiadowych z truskawkami [PRZEPISY]
Chłodnik z pomidorów, truskawek i rabarbaru Agnieszki Delkowskiej z Kościeliska, autorki bloga Lady Kitchen
Składniki
3 szklanki truskawek
2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek
2 gałązki rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu
ogórek zielony
pół melona
owoc granatu
1/2 szklanki liści bazylii
1/2 szklanki liści kolendry
grubo mielony czarny pieprz
kilka kropel kremu balsamicznego
Wykonanie
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie, pieczemy do miękkości w 190 stopniach. Truskawki obieramy, pomidory obrane i pozbawione skórki, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy upieczony rabarbar i miksujemy na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy, może przetrzeć przez sito. Dodajemy kilka kropel kremu balsamicznego, pieprz i odrobinę soli. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ogórka i melona obieramy i kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy zioła. Tatar z melona i ogórka doprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną miodu i kroplą kremu balsamicznego. Obieramy owoc granatu i dodajemy do tatara. Do naczynia, w którym będziemy serwować, najpierw dajemy tatara, a potem dolewamy chłodnik.
Chłodnik jest wyjątkowy i pokazuje zupełnie inne smaki.