![Czas na truskawki. Zobacz 5 dań obiadowych z truskawkami [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a8/95/5b1638e1e5b39_o_large.jpg)

Chłodnik z pomidorów, truskawek i rabarbaru Agnieszki Delkowskiej z Kościeliska, autorki bloga Lady Kitchen
Składniki
3 szklanki truskawek
2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek
2 gałązki rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu
ogórek zielony
pół melona
owoc granatu
1/2 szklanki liści bazylii
1/2 szklanki liści kolendry
grubo mielony czarny pieprz
kilka kropel kremu balsamicznego
Wykonanie
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie, pieczemy do miękkości w 190 stopniach. Truskawki obieramy, pomidory obrane i pozbawione skórki, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy upieczony rabarbar i miksujemy na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy, może przetrzeć przez sito. Dodajemy kilka kropel kremu balsamicznego, pieprz i odrobinę soli. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ogórka i melona obieramy i kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy zioła. Tatar z melona i ogórka doprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną miodu i kroplą kremu balsamicznego. Obieramy owoc granatu i dodajemy do tatara. Do naczynia, w którym będziemy serwować, najpierw dajemy tatara, a potem dolewamy chłodnik.
Chłodnik jest wyjątkowy i pokazuje zupełnie inne smaki.

Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Składniki
2 kg truskawek
200 mln mleka kokosowego
1 szklanka soku z buraków
75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
szczypta soli
2 łyżeczki miodu
pieprz do smaku
listki mięty
Wykonanie
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem.
Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.

Pierogi z truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki zamojskiej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
2 jajka
wrzątek
szczypta soli
Dodatkowo
1/2 kg truskawek
1 szklanki śmietany 18 proc. (kwaśnej)
2 cukry wanilinowe
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić ciasto nożem do połączonych składników, dodać wrzątek. Całe ciasto wyrobić do gładkości aż zrobi się elastyczne (jeżeli jest zbyt suche można dodać śmietany).
Ciasto rozwałkować cienko, nałożyć owoce i skleić.
Ugotowane pierogi można polać sosem ze śmietany i cukru wanilinowego.