
Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo-cytrynowym sosie
Składniki
1 opakowanie jarmużu
0,5 kg truskawek
pęczek rzodkiewki
75 g Migdałów w płatkach Bakalland
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.

Pizza na słodko z truskawkami
Składniki na ciasto (starczy na ok. 5 małych pizz)
1/2 l wody
25 g soli
2-3 g drożdży
900 g mąki
Dodatki
krem czekoladowy lub rozpuszczona czekolada
gruszki z puszki (np. Sandra)
brzoskwinia z puszki (np. Sandra)
truskawki
kiwi
Wykonanie
W wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy kilka łyżek mąki i drożdże, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodajemy resztę mąki ciągle mieszając i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27 stopnie) na 2 godziny.
Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy czekoladą. Wykładamy na wierzch owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć.