W przypadku zjedzenia większej ilości cholesterolu nasza wątroba produkuje go mniej. Cholesterol z pożywienia nie wpływa na stężenie cholesterolu w osoczu krwi. Najlepiej jeść jajka na miękko lub w formie delikatnie ściętej jajecznicy.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Jaja w diecie - ile zniesie nasz organizm?
Szereg badań pokazuje, że prawie we wszystkich przypadkach spożycie jaj podnosi poziom cholesterolu HDL („dobrego”), liczba i poziom cholesterolu frakcji LDL („złego”) zwykle nie zmienia się, a w pewnych przypadkach minimalnie podnosi się. Ludzie, którzy mają podwyższone stężenie LDL, mają jednocześnie mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca. Zatem nawet jeśli jaja mogą powodować łagodne zwiększenie stężenia całkowitego cholesterolu, nie jest to powód do niepokoju. Zawarte kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w jajkach mogą obniżać stężenia trójglicerydów we krwi. Zawartość luteiny, zeaksantyny i przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy.
ZOBACZ: Jakie jaja wybierać?
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść jajka? Oto 6 powodów, dla których nie może zabraknąć ich w diecie
(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
