https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czy jajka naprawdę podwyższają poziom cholesterolu? Fakty i mity

imo
123RF
Żółtka zawierają 186 miligramów cholesterolu (62 procent zalecanej dziennej dawki). Przyjęło się, że po zjedzeniu jajka cholesterol we krwi podnosi się i powoduje choroby serca. Jednak badania pokazują co innego.

W przypadku zjedzenia większej ilości cholesterolu nasza wątroba produkuje go mniej. Cholesterol z pożywienia nie wpływa na stężenie cholesterolu w osoczu krwi. Najlepiej jeść jajka na miękko lub w formie delikatnie ściętej jajecznicy.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Jaja w diecie - ile zniesie nasz organizm?

Szereg badań pokazuje, że prawie we wszystkich przypadkach spożycie jaj podnosi poziom cholesterolu HDL („dobrego”), liczba i poziom cholesterolu frakcji LDL („złego”) zwykle nie zmienia się, a w pewnych przypadkach minimalnie podnosi się. Ludzie, którzy mają podwyższone stężenie LDL, mają jednocześnie mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca. Zatem nawet jeśli jaja mogą powodować łagodne zwiększenie stężenia całkowitego cholesterolu, nie jest to powód do niepokoju. Zawarte kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w jajkach mogą obniżać stężenia trójglicerydów we krwi. Zawartość luteiny, zeaksantyny i przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy.

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Maja

Dobry artykuł. Myślę, że wszystko z umiarem , bo inaczej można wpaść w pomieszanie z poplątaniem. W swojej diecie dawno zaczęłam stosować soki które sama wyciskam do urozmaicenia diety. Dzięki takim sokom tak jak tu polecają terapiasokami.pl/cholesterol-soki, poprawiłam sobie zdrowie i wygląd. Praktycznie nie choruję i mam dużo energii. Cholesterol też mam w normie.

G
Gość
Pytanie do wszystkich przeciwników spożywania jajek, jako "bomby cholesterolowej". Czy Waszym zdaniem natura jest aż tak głupia, że umieszcza w nim tyle szkodliwej substancji? Z jajka powstaje nowe życie, czyż nie? Zatem to chyba jasne, że cholesterol jest niezbędny do budowy naszych tkanek, a w szczególności do tworzenia się błon komórkowych.
j
jk
Najlepszy był codzienny kogel mogel z kilku jajek z dodatkiem czubatych łyżek cukru .
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska