Nasza Loteria

Czy opieńki są jadalne? Dla niektórych to przysmak wśród grzybów, dla części leśny szkodnik. Nie pomyl tych grzybów z maślankami wiązkowymi

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W Polsce dość popularnym gatunkiem jest opieńka miodowa.
W Polsce dość popularnym gatunkiem jest opieńka miodowa. pixabay.com/congerdesign
Choć nie tak znane jak podgrzybki, prawdziwki czy kurki, mają grono swoich zwolenników. Wielu grzybiarzy docenia walory smakowe tych grzybów. Mowa o opieńkach, które w polskich lasach można zebrać do końca listopada. O ile w daniach sprawdzają się znakomicie, o tyle leśnicy przypominają, że potrafią być prawdziwymi szkodnikami. Czego jeszcze nie wiemy o opieńkach? Z czym łatwo je pomylić?

Spis treści

Opieńka w lesie może narobić szkód

Opieńka to nie tylko smaczny grzyb, zwłaszcza jako farsz w pierogach. To także… największy organizm na świecie, widnieje w jednym z postów w mediach społecznościowych Lasy Państwowe.

Okazuje się, że mało kto wie, że plecha i ryzomorfy mogą przerastać wiele metrów kwadratowych gleby. Skupiska opieniek szkodzą także lasom – doprowadzają do zgnilizny korzeni drzew.

Najbardziej popularne są opieńki miodowe i ciemne

Nie bez powodu leśnicy nazwali je szkodnikiem. Opieńki w znacznym stopniu doprowadzają do obumierania drzew. Występują na pniach, konarach i gałęziach drzew zarówno liściastych, jak i iglastych. Jeszcze w latach 80. mówiło się o jednym gatunku, dziś funkcjonuje ich kilka, choć na pierwszy rzut oka nie łatwo je rozróżnić.

W polskich lasach występuje 5 gatunków opieniek – północna, maczugowata, żółtotrzonowa, miodowa i ciemna, informuje Nadleśnictwo Karwin.

Największą ekspansję ma ta ciemna, ale wciąż najpopularniejsza jest miodowa. Trzeba pamiętać, że w przypadku ciemnej jada się wyłącznie kapelusze. To, co je różni, to przede wszystkim kolor. Opieńki miodowe mają złocisty kolor, wysuszoną powierzchnię, zaś ciemne wpadają barwą w brąz, można dostrzec łuski. Najlepiej wybierać młode kapelusze, są smaczniejsze.

Opieńki miodowe (i inne ich gatunki) to grzyby blaszkowe. Kapelusz z wierzchu ma miodową barwę i jest pokryty drobnymi, ciemnymi łuseczkami. Są one najbardziej widoczne u młodych grzybów, u starszych występują głównie w centralnej części, a końcu całkiem zanikają. Blaszki u młodych grzybów są jasne, u starszych ciemniejsze, mogą być na nich widoczne plamy. Trzon opieńki jest najczęściej w odcieniach jasnego brązu. Charakterystyczny jest pierścień znajdujący się poniżej kapelusza (to pozostałość błoniastej osłony, występuje u młodych owocników). Na trzonie mogą występować jasne „kłaczki”, przypomina Katarzyna Laszczak, regiodom.pl.

Z kolei opieńki ciemne, jak sama nazwa wskazuje, mają ciemniejsze ubarwienie, można też dostrzec więcej łusek na kapeluszu i włosków na trzonie.

Z czym można pomylić opieńki?

Wielu grzybiarzy ceni sobie opieńki, ale przy ich zbieraniu trzeba uważać. Podstawowa zasada – nigdy nie jemy ich na surowo. Dopiero po obróbce nadają się do konsumpcji. Podobnie, jak przy innych grzybach, te także mają swoich leśnych „bliźniaków”. Najbardziej znana jest maślanka wiązkowa – wizualnie bardzo podobna do opieniek. Kolor określa się jako siarkowożółty, jej trzon jest cieńszy i nie ma nic w środku. Maślanek nie zalicza się do grzybów śmiertelnie trujących, jednak ich spożycie mocno narusza układ trawienny – pojawiają się mdłości, biegunka, bóle brzucha. Doświadczeni grzybiarze mówią też, że z opieńką można pomylić łuskwiaka nastroszonego.

od 16 lat
Wideo

Mięso z laboratorium nie dla Włochów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska